Vuokralaisen häätö: Missä tilanteissa ratkaisuun päädytään ja miten prosessi etenee?

Vuokrarästit ja häiritsevä käyttäytyminen voivat äärimmäisessä tapauksessa johtaa vuokralaisen häätöön. Miten häätö etenee, ja millä keinoin osapuolet voivat löytää ratkaisun ennen kuin tilanne kärjistyy oikeustoimiin?

Vuokralaisen häätö on yleensä viimeinen keino, johon turvaudutaan vuokrasuhteen ajautuessa vakaviin ongelmiin. Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokralainen jättää vuokran toistuvasti maksamatta. Sopimuksen purkamiseen saattavat johtaa myös häiritsevä käyttäytyminen, vuokralaisen aiheuttamat vakavat terveys- ja turvallisuusriskit sekä lainvastainen vuokraoikeuden siirto tai huoneiston luovutus toisen käyttöön. Vuokrasopimus voidaan purkaa sekä toistaiseksi voimassa olevassa että määräaikaisessa vuokrasuhteessa.

Eräässä oikeustapauksessa vuokranantaja vaati, että vuokrasopimus vahvistetaan puretuksi ja asukas muuttaa pois häädön uhalla asuntoon kertyneen hurjan tavaramäärän takia. Asukas puolestaan katsoi hoitaneensa huoneistoa asianmukaisesti eikä nähnyt syytä vuokrasuhteen päättämiselle. Asia ratkesi hovioikeudessa vuokranantajan hyväksi.

Erääntyneet vuokrat ovat yleisin syy sopimuksen purkamiseen

Häätöprosessi on Suomessa tarkasti määritelty oikeudellinen menettely, joka etenee vaiheittain. Vuokranantaja ei voi vain häätää itse vuokralaista asunnostaan, vaan toimeen tarvitaan käräjäoikeuden antama häätötuomio. Häätötuomiota haetaan aina silloin, kun vuokrasopimus on irtisanottu tai purettu, mutta vuokralainen ei suostu vapaaehtoisesti muuttamaan asunnosta.

Vuokrasopimuksen voi purkaa ilman erillistä varoitusta, jos vuokria jää toistuvasti maksamatta. Kun vuokria on maksamatta 2–3 kuukaudelta, vuokranantajalla on oikeus joko purkaa sopimus ilmoittamalla siitä itse tai hakea sopimuksen purkamista ja häätöä suoraan käräjäoikeudelta. Vuokrasopimuksen purku astuu voimaan heti ilman irtisanomisaikaa. Ilmoitus on toimitettava aina kirjallisesti ja todisteellisesti vuokralaiselle.

– Yleisin syy vuokralaisen häädölle on vuokran maksamatta jättäminen, ja vuokralaiselle voi tulla yllätyksenä, että asiat etenevät ilman varoitusta, asianajaja Kai Haarma sanoo.

Parhaassa tapauksessa ongelmat voidaan ratkaista keskustelemalla 

Vuokranantajan ja vuokralaisen on tärkeää pyrkiä ratkaisemaan ongelmat neuvottelemalla ennen tilanteen eskaloitumista häätöön. Vuokranantajan kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä vuokralaiseen ja keskustella tilanteesta. Avoin kommunikointi auttaa selvittämään, onko esimerkiksi vuokranmaksun laiminlyönti väliaikainen taloudellinen ongelma, johon on mahdollista löytää ratkaisu. 

– Vuokranantaja voi pyrkiä välttämään häätötilanteen ehdottamalla maksusuunnitelman laatimista. Lisäksi vuokranantajan antamat kirjalliset huomautukset ja varoitukset vuokrasopimuksen rikkomuksista antavat vuokralaiselle mahdollisuuden korjata tilanne ennen oikeudellisiin toimenpiteisiin ryhtymistä, Haarma muistuttaa.

Vuokralaisen on puolestaan tärkeää olla avoin ja rehellinen vuokranantajan suuntaan, jos ongelmia ilmenee esimerkiksi maksukyvyttömyyden tai häiritsevän käytöksen osalta. Usein vuokranantaja on valmis neuvottelemaan vuokralaisen osoittaessa halukkuutta ratkaista ongelma. Taloudellisissa vaikeuksissa vuokralainen voi hakea apua sosiaalitoimesta tai velkaneuvonnasta. Aktiivinen asenne ongelman ratkaisemiseksi on keskeistä.

Häätöprosessin askelmerkit

Häätöprosessi alkaa, kun vuokranantaja jättää hakemuksen käräjäoikeuteen ja liittää mukaan tarvittavat todisteet, kuten vuokrasopimuksen, mahdolliset kirjalliset varoitukset sekä mahdollinen irtisanomis- tai purkamisilmoitus. Käräjäoikeus käsittelee asian ja antaa vuokralaiselle mahdollisuuden vastata hakemukseen. Jos vastausta ei tule määräajassa, asia voidaan ratkaista vuokranantajan hyväksi yksipuolisella tuomiolla. 

Mikäli vuokralainen riitauttaa hakemuksen, asia etenee oikeusprosessissa, jossa päätös tehdään esitettyjen todisteiden perusteella. Jos häätö määrätään vuokranantajan eduksi, vuokranantaja voi hakea häädön täytäntöönpanoa ulosottovirastolta. 

– Vuokralaisella on mahdollisuus riitauttaa täytäntöönpano, mutta tämä ei yleensä estä prosessin etenemistä, ellei oikeus määrää toisin. Häädön täytäntöönpanoprosessi voi kestää useita viikkoja tai kuukausia riippuen siitä millaisia lisätoimenpiteitä tarvitaan, Haarma sanoo

Häätöprosessin vaiheet
  • Purku- ja / tai häätöhakemuksen jättäminen käräjäoikeuteen
  • Käräjäoikeuden käsittely
  • Päätöksen tekeminen
  • Täytäntöönpanon hakeminen
  • Ulosottomiehen toiminta
  • Häädön täytäntöönpano

Kuva: Shutterstock

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn