Asianajotoimistomme vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2021 valitsema taiteilija Anniina Puiras yhdistää teoksissaan tieteen, taiteen ja journalismin. Työt kuvaavat havaintoja maailmasta eläinten näkökulmasta.
Taiteilija Anniina Puiras valjastaa hartsin kiiltävän kauneuden luonnon monimuotoisuuden puolesta puhumiseen.
– Luonto ja eläimet ovat aina olleet minulle läheisiä. Lapsena halusin Jane Goodallista inspiroituneena olla apinatutkija. Tutkin eläinten taitoja, ajattelua ja emootioita. Eläinfaktat jäävät minulle päähän, ja teokseni lähtevät yleensä syntymään jonkun kiinnostavan löydöksen ympärille, Puiras kertoo.
Puiras käyttää töidensä materiaalina hartsia. Se on hunajamaista nestettä, josta tulee kuivuessa kiiltävä lasimainen pinta. Työ etenee kerroksittain. Tekniikka on hidasta, ja yhden teoksen tekemiseen saattaa mennä useampi kuukausi.
Journalistinen ote taiteeseen
Puiras valmistui Tampereen ammattikorkeakoulun Fine Art -linjalta vuonna 2019. Sitä ennen hän opiskeli tiedotusoppia Tampereen yliopistossa. Vaikka journalismi sai väistyä maalaamisen alta, vahva journalistinen ote näkyy Puiraksen tavassa yhdistää taidetta ja faktoja.
– Viimeisin näyttelyni käsitteli joukkosukupuuttoa. Tein laajaa taustatutkimusta ja haastattelin WWF:n asiantuntijoita. Halusin laittaa eläimet kertomaan tarinaa luonnon monimuotoisuudesta.
Tarina muodostui useasta kohtauksesta, jossa eläimet puhuvat. Puiraksen serkku Maarit Mäkinen tuotti tarinan ja sisko Elina Puiras teki äänimaailman. Teosten yhteydessä oli näyttelylle kuuluva nettisivu, jossa oli laajasti lukemistoa lajien katoamisen syistä.
Eläinten evoluutio ja emootiot pohdinnassa
Osa tarinaa on myös Kuhanen, Asikainen & Kanervan hankkima teos Kumpi oli ensin?
– Kuvassa on peiliin katsova lehmä, jonka päällä istuu kana. Peilistä katsoo takaisin alkuhärkä, jonka päällä on kananmuna. Halusin pohtia tuttujen tuotantoeläinten alkuperää. Lehmä on jalostettu alkuhärästä, joka on sukupuuttoon kuollut villi nautaeläin. Kana puolestaan on alun perin viidakon lintu, Puiras kertoo
Lempeä koukku vaikeisiinkin teemoihin
Puirakselle palkitsevaa on se, kun katsoja kiinnostuu teoksesta niin paljon, että pysähtyy lukemaan aiheesta lisää.
– Paras reaktio on esimerkiksi, että ’Vitsi, eläimetkin osaavat äänestää’. Tällöin teokseni on onnistunut tuomaan tietoa, muuttamaan käsityksiä tai vaikka lisäämään kunnioitusta aihetta kohtaan. Toivon, että käyttämäni kauniin hartsin avulla voin tarjota lempeän koukun, joka pysäyttää ja houkuttelee tutustumaan vaikeisiinkin teemoihin, Puiras sanoo.
Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy nimeää vuosittain Vuoden nuoren taiteilijan, jonka uraa tuemme teoshankinnoilla. Anniina Puiraksen teoksia on esillä Helsingin ja Tampereen toimistoillamme.