Pian on aika rauhoittua juhlan viettoon. Kokosimme taloyhtiöille hyvän mielen joulumuistion ilmoitustaululle kiinnitettäväksi. Löydät sen artikkelin lopusta.
Yhteinen kuusi kruunaa joulun
Vielä aikoinaan kerrostalon aulaan oli tapana koristella yhdessä naapureiden kanssa komea kuusi. Nykyisten säännösten mukaan joulukuusen paikka on paloturvallisuussyistä pihamaalla. Sitä ei saa tuoda porraskäytävään.
Joulukuusi on kuitenkin helppo ja mukava tapa tuoda joulun lämmintä tunnelmaa taloyhtiöön. Puun hankinta tai valosarjan ripustaminen pihakuuseen ovat niitä pieniä asioista, joista hallitus voi päättää itse.
Kysymyksiä herää säännöllisesti myös siitä, miten asukkaiden kuuluu hävittää oma joulukuusi juhlakauden päätteeksi. Asia on taloyhtiökohtainen, ja asukkaat kannattaa ohjeistaa hyvissä ajoin. Kuusen voi viedä odottamaan noutoaan jätepönttöjen läheisyyteen – jos säännöt näin sanovat. Neulasiaan pudottavan kuusen saa kannettua kätevästi porraskäytävän kautta ulos esimerkiksi ison lakanan avulla.
Sallitaanko ovikranssi?
Kyllä. Kerrostalon asukas saa ripustaa ovikranssin ulko-oveen. Koristeet eivät ole paloturvallisuusriski, ja siksi niiden käyttöä ei voida kieltää. Kysymys kransseista liittyy pelastuslakiin. Lain mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää minkäänlaista tavaraa, joka voi syttyä herkästi tai olla poistumisreitin tukkeena. Porraskäytävä ei ole säilytyspaikka esimerkiksi rattaille, rollaattoreille, tai polkupyörille. Ilmoitustaulut, taloyhtiön porrashuoneen sisääntulomatto ja kranssit eivät kuitenkaan ole kiellettyjen asioiden listalla.
Järkeä jouluvalojen virittelyyn
Valosarjat ikkunoissa ja parvekkeilla ilahduttavat pimeimpään vuodenaikaan niin asukkaita kuin kadunkulkijoita. Entä, jos tuikkivat valot häiritsevät naapureita, voidaanko asiaan puuttua? Kyllä, jos valoviritelmät ovat erityisen suuria ja välkkyviä stroboefekteineen. Parvekevaloihin taloyhtiöllä on enemmän sanavaltaa kuin ikkunakoristeisiin. Koristeita hankkiessa on hyvä muistaa, että kookkaat ratkaisut, jotka kiinnitetään rakennuksen julkisivuun vaativat aina luvan taloyhtiöltä. Sen sijaan ns. tavanomaisiin parvekevaloihin ei voida puuttua.
Ennen kuin aikoo nostaa isompaa hälyä naapurin valoista, asiasta kannattaa keskustella. Ongelmat useimmiten ratkeavat, kun niitä käsitellään asiallisesti yhdessä.
Kinkkurasva ei kuulu viemäriin
Jos joulupöytääsi kuuluu joulukinkku, muista ainakin yksi tärkeä asia: älä kaada kinkkurasvoja viemäriin tai vessanpönttöön, sillä rasva tukkii jähmettyessään putkistot.
Viemäreiden kunnossapitovastuu kuuluu taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin. Kinkkurasvan tukkima viemäri johtuu kuitenkin asukkaan huolimattomuudesta, joten hänellä on myös korvausvastuu vahingoista. Viemäriin kippaamisen sijaan, valuta rasva esimerkiksi voirasiaan ja heitä se sekajätteen joukkoon.
Joulurauhaa taloyhtiöön
Suomalainen joulu on perinteisesti rauhoittumisen aikaa. Huomaavainen naapuri noudattaa joulun pyhinä taloyhtiön hiljaisuusaikoja jopa tavallista tarkemmin. Mattojen tamppaaminen ja muut äänekkäät siivoustyöt kannattaa suorittaa ennen joulurauhan julistusta. Myös kovaääninen juhlinta ja porraskäytävässä meluaminen latistavat herkästi naapuruston joulumielen. Lämmin tunnelma syntyy muiden huomioimisesta ja hyvän joulun toivotuksista.