Pitäkää huolta, ettei taloyhtiön tilinpäätös ole myöhässä. Taloyhtiön hallitusten on tärkeää noudattaa kirjanpitolain määräyksiä välttääkseen asunto-osakeyhtiölainrikkomukseen liittyvät sanktiot.
Blogeissamme ja julkisuudessakin on paljon puhuttu yhtiökokousten pitämisestä, mutta taloyhtiöiden tilinpäätösten ja toimintakertomusten laatimiseen ja tilinpäätösten vahvistamiseen liittyvää keskustelua on toistaiseksi ollut vähän, jos lainkaan.
Taloyhtiön tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimiseen ja vahvistamiseen liittyvää sääntelyä on niin asunto-osakeyhtiölaissa, kirjanpitolaissa kuin tilintarkastuslaissakin. Asunto-osakeyhtiölaissa todetaan, että tilinpäätös ja toimintakertomus on laadittava paitsi asunto-osakeyhtiölain säännösten mukaisesti myös kirjanpitolain säännösten mukaisesti. Tilintarkastuksen osalta asunto-osakeyhtiölain säännösten lisäksi viitataan tilintarkastusta koskeviin tilintarkastuslain säännöksiin.
Mitä on hyvä tietää taloyhtiön tilinpäätöksestä?
Taloyhtiön tilinpäätöksestä on hyvä tietää, mistä se kertoo ja mitä siihen sisältyy. Se on lakisääteinen asiakirja, joka on laadittava tilikauden päätyttyä ja hyväksyttävä yhtiökokouksessa. Taloyhtiön tilinpäätös koostuu taloyhtiön taloudellista tilannetta ja toimintaa kuvaavista raporteista tietyn tilikauden ajalta. Taloyhtiön tilinpäätös antaa osakkaille tärkeää tietoa esimerkiksi siitä, kuinka hyvin taloyhtiö pystyy kattamaan velvoitteensa. Tämä auttaa osakkaita ymmärtämään, onko taloyhtiön talous vakaalla pohjalla vai mahdollisesti edessä kustannusten nousua.
Mitä taloyhtiön tilinpäätös sisältää?
Taloyhtiön tilinpäätös kertoo yhtiön taloudellisen tilanteen ja toiminnan tietyn tilikauden ajalta. Siihen sisältyvät tuloslaskelma, joka osoittaa tulot ja menot (onko yhtiö tehnyt voittoa vai tappiota), sekä tase, joka kertoo taloyhtiön varat ja velat (esim. kiinteistön arvo, pankkitilit, saamiset ja velat). Toimintakertomuksesta käy ilmi mm. mihin vastikkeita on käytetty. Näiden lisäksi taloyhtiön tilinpäätökseen sisällytetään liitteet, jotka tarjoavat lisätietoa tilinpäätöksen eri osista.
Asunto-osakeyhtiön toiminnasta tulee antaa oikea ja riittävä kuva taloyhtiön tilinpäätöksessä. Tilinpäätöksessä on ilmoitettava olennaiset tiedot eli sellaiset asiat, joiden jättämisen pois tilinpäätöksestä voidaan kohtuullisesti olettaa vaikuttavan päätöksiin, joita tilinpäätöstietojen pohjalta tehdään.
Milloin asunto-osakeyhtiön pitää laatia tilinpäätös?
Onko taloyhtiön tilinpäätös pakollinen? Kyllä on. Kirjanpitolain mukaan tilinpäätös ja toimintakertomus on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, eli useimpien asunto-osakeyhtiöiden kohdalla huhtikuun loppuun mennessä, sillä yleensä tilikausi on kalenterivuosi. Asuntoyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä saattaa olla tätä lyhyempiäkin säännöksiä tilinpäätöksen laatimisesta, mutta asunto-osakeyhtiölain voimaanpanolain 11 §:n mukaan tällaisten määräysten sijasta sovelletaan edellä sanottua kirjanpitolain säännöstä.
Isännöitsijä tai taloyhtiön hallitus laatii tilinpäätöksen 4–6 viikon kuluessa tilikauden päättymisestä. Jos taloyhtiöllä on tilintarkastaja, tarkastaa hän taloyhtiön tilinpäätöksen ja antaa lausunnon siitä ennen yhtiökokousta. Varsinainen yhtiökokous, jossa tilinpäätös hyväksytään ja vahvistetaan, pidetään viimeistään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Taloyhtiön tilinpäätöksen laatiminen – mitä sillä tarkoitetaan?
Taloyhtiön tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisella tarkoitetaan sitä, että tilinpäätös ja toimintakertomus on taloyhtiön hallituksessa hyväksytty ja hallituksen allekirjoittama. Tätä säännöstä on tehostettu asunto-osakeyhtiölain rangaistussäännöksissä, joissa on todettu, että tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten rikkominen on asunto-osakeyhtiörikkomus.
Ari Kanerva,
Asianajaja