Hallitukselle kuuluu varsin laajasti erilaisia tehtäviä, eikä niitä ole eritelty asunto-osakeyhtiölaissa tarkkarajaisesti. Jäsenten on kiinnitettävä erityistä huomiota huolellisuus- ja lojaliteettivelvollisuuteen.
Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee taloyhtiön hallituksen yleiset tehtävät. Niitä ovat yhtiön hallinnosta huolehtiminen, kiinteistön ja rakennuksen pidon sekä muun toiminnan asianmukainen järjestäminen. Myös yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan asianmukainen järjestäminen kuuluu hallituksen tehtäviin. Tehtäväkenttä on lain näkökulmasta varsin laaja, mutta käytännössä osaa tehtävistä hoitaa useimmiten isännöitsijä.
Arjen päätöksentekoa ja vastuuta
Käytännössä hallitus toimii yhtiön päätöksenteon ytimessä ja sen tehtävät konkretisoituvat monin tavoin arjessa. Se seuraa yhtiön taloutta, tekee päätöksiä huolloista ja korjauksista sekä varmistaa urakoiden asianmukaisen kilpailutuksen. Hallitus käsittelee osakkaiden muutostyöilmoituksia sekä tekee esityksiä yhtiökokoukselle ja toteuttaa sen päätökset. Lisäksi hallitus valvoo isännöitsijän toimintaa ja puuttuu tilanteisiin, joissa isännöinti ei vastaa asetettuja vaatimuksia.
Vaikka osa hallituksen tehtävistä on siirrettävissä isännöitsijälle tai ulkopuolisille asiantuntijoille, on hallitus aina viime kädessä vastuussa siitä, että taloyhtiön asiat hoidetaan lainmukaisesti ja osakkaiden edun mukaisesti. Hallituksen jäseniltä edellytetään yleistä ymmärrystä taloyhtiön toiminnasta, vastuullisuutta, halua perehtyä asioihin ja kykyä tehdä yhteistyötä. Asiantuntijuutta ei vaadita, mutta kiinnostus ja sitoutuminen tehtävään ovat tärkeitä. Hallituksen työ ei ole pelkästään muodollista valvontaa, vaan se vaikuttaa asumisviihtyvyyteen, kiinteistön arvoon ja koko yhtiön toimivuuteen.
Mitä hallituksen huolellisuusvelvoite käytännössä tarkoittaa?
Hallituksen jäsenten on tehtävässään kiinnitettävä erityistä huomiota huolellisuus- ja lojaliteettivelvollisuuteen. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Hallituksen vastuuta koskevassa oikeuskäytännössä huolellisuusvelvollisuuden arviointi tapahtuu vertaamalla hallituksen toimintaa siihen, mitä vastaavassa asemassa toimivilta jäseniltä voidaan objektiivisesti arvioituna edellyttää. Hallituksen jäseneltä ei kuitenkaan edellytetä samanlaista tietotasoa kuin yritysjohdolta, eikä jäseneltä edellytetä sellaista rakennusalan asiantuntemusta, että hänen tulisi tarvittaessa pystyä kyseenalaistamaan rakennusalan ammattilaisten korjaustapaa koskevia näkemyksiä.
Esimerkiksi kunnossapitovastuuta koskevissa kysymyksissä vaadittava huolellisuustaso liittyy siihen, että hallituksen tulee perehtyä huolellisesti yhtiöjärjestyksen kunnossapitoa koskeviin määräyksiin ja niiden merkitykseen sekä yhtiökokouksen kunnossapitoa ja korjauksia koskeviin päätöksiin ja niiden hallitukselle antamiin valtuuksiin. Jos tietyn korjauksen tai kunnossapitotyön kuuluminen taloyhtiön kunnossapitovastuulle on epäselvää, hallituksen on syytä hankkia lisäselvitystä. Tarvittaessa asia tulisi saattaa yhtiökokouksen päätettäväksi.
Yksilöllinen vastuu hallituksen jäsenenä
Hallituksen jäsenen vastuuta määrittävät asunto-osakeyhtiölain vahingonkorvausta koskevat säännökset. Hallituksen jäsen voi joutua vahingonkorvausvastuuseen päätöksistä, jotka ovat asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen vastaisia. Myös muut tilanteet, joissa jäsen on toiminut huolimattomasti tai yhtiön etua vastaan, voivat johtaa vahingonkorvausvastuuseen. Hallituksen jäsenten vastuu ei ole yhteistä, vaan kunkin jäsenen vastuuta arvioidaan yksilöllisesti. Tästä syystä hallituksen enemmistön linjasta eri mieltä oleva jäsen voi kirjauttaa hallituksen kokouksen pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä. Kirjaus toimii tarvittaessa näyttönä, kun arvioidaan yksittäisen jäsenen vastuuta asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen vastaisesta päätöksestä. Aina pelkkä eriävän mielipiteen ilmoittaminen ei kuitenkaan riitä vastuun välttämiseksi. Hallituksen jäsenen ei tule myöskään osallistua päätöksen täytäntöönpanoon tai muuten myötävaikuttaa vahinkoa aiheuttavaan päätökseen.
Kaiken kaikkiaan hallituksen jäsenen tehtävistä, vastuista ja velvollisuuksista suoriutuu varsin asianmukaisesti, kunhan hallituksen päätöksenteko on asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaista, ja tehtäviä hoidetaan muutoinkin kaikilta osin huolellisesti ja yhtiön etua silmällä pitäen.
Hanna Vieruaho,
asianajaja, varatuomari