Obetalda hyror och störande beteende kan bland annat leda till vräkning av en hyresgäst. Hur går vräkningsprocessen till, och vilka sätt finns det för parterna att hitta en lösning innan situationen eskalerar till rättsliga åtgärder?
Vräkning av en hyresgäst är vanligtvis den sista utvägen när ett hyresförhållande hamnar i allvarliga problem. Hyresvärden har rätt att häva hyresavtalet om hyresgästen upprepade gånger inte betalar hyran. Hävning kan också ske på grund av störande beteende, allvarliga hälsorisker eller säkerhetsrisker som hyresgästen orsakar, samt olaglig överlåtelse av hyresrätten eller att lägenheten överlämnas till en annan person. Hyresavtalet kan hävas både vid tillsvidare- och tidsbestämda hyresförhållanden.
I ett rättsfall krävde hyresvärden att hyresavtalet skulle bekräftas hävt och att hyresgästen skulle flytta ut med hot om vräkning på grund av en stor mängd samlade föremål i bostaden. Hyresgästen ansåg dock att hon skött bostaden på ett korrekt sätt och såg ingen anledning till att avsluta hyresförhållandet. Ärendet avgjordes slutligen till hyresvärdens fördel i hovrätten.
Obetalda hyror är den vanligaste grunden för att häva avtalet
Vräkningsprocessen är i Finland en noggrant reglerad rättslig procedur som sker stegvis. Hyresvärden kan inte själv vräka hyresgästen från lägenheten, utan det krävs en vräkningsdom från tingsrätten. En vräkningsdom söks alltid när hyresavtalet har sagts upp eller hävts, men hyresgästen vägrar lämna lägenheten.
Regelbundna uteblivna hyresbetalningar kan leda till hävning av hyresavtalet utan en varning. När två-tre hyror har förfallit, kan hyresvärden antingen själv ge en hävningsanmälan åt hyresgästen eller via domstolen kräva att avtalet hävs och att hyresgästen vräks. Hyresavtalets hävning träder i kraft omedelbart utan uppsägningstid. Hävningsanmälan måste alltid levereras skriftligen och bekräftas mottaget av hyresgästen. – Den vanligaste orsaken till vräkning är obetald hyra, och hyresgästen kan bli överraskad över att processen kan fortskrida utan varning, säger advokat Kai Haarma.
I bästa fall kan problemen lösas genom samtal
Hyresvärden och hyresgästen bör sträva efter att lösa problemen genom förhandlingar innan situationen eskalerar till vräkning. Hyresvärden bör i första hand kontakta hyresgästen och diskutera situationen. Öppen kommunikation kan hjälpa till att klargöra om till exempel utebliven hyresbetalning beror på tillfälliga ekonomiska svårigheter som det går att hitta en lösning på.
– Hyresvärden kan försöka undvika en vräkning genom att föreslå en avbetalningsplan. Dessutom ger hyresvärdens oftast genom skriftliga påminnelser och varningar om brott mot hyresavtalet hyresgästen en möjlighet att rätta till situationen innan rättsliga åtgärder vidtas, påpekar Haarma.
För hyresgästen är det viktigt att vara öppen och ärlig gentemot hyresvärden om problem uppstår, till exempel betalningssvårigheter eller störande beteende. Ofta är hyresvärden villig att förhandla om hyresgästen visar vilja att lösa problemet. Vid ekonomiska svårigheter kan hyresgästen söka hjälp från socialtjänsten eller skuldrådgivningen. En aktiv inställning till att lösa problemet är avgörande för att förhindra att situationen förvärras.
Steg i vräkningsprocessen
Vräkningsprocessen börjar när hyresvärden lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten och bifogar nödvändiga bevis, såsom hyresavtalet, möjliga skriftliga varningar samt möjlig uppsägnings- eller hävningsanmälan. Tingsrätten behandlar ärendet och ger hyresgästen möjlighet att svara på ansökan. Om inget svar lämnas inom den angivna tidsfristen, kan ärendet avgöras till hyresvärdens fördel med en tredskodom.
Om hyresgästen bestrider ansökan, fortsätter ärendet till en faktisk förhandling där beslut fattas baserat på presenterade bevis. Om vräkning beviljas till hyresvärdens fördel, kan hyresvärden ansöka om verkställande av vräkningen genom kronofogden.
– Hyresgästen har möjlighet att bestrida verkställandet, men detta stoppar vanligtvis inte processen, såvida inte domstolen beslutar annat. Vräkningsprocessen kan ta flera veckor eller månader, beroende på vilka ytterligare åtgärder som krävs.
Steg i vräkningsprocessen:
- Ansökan om hävning och /eller vräkning till tingsrätten
- Tingsrättens behandling
- Beslutsfattande
- Ansökan om verkställande
- Utmätningsmyndigheternas agerande
- Genomförande av vräkning
Kuva: Shutterstock