Mitä tarkoittaa asuntokaupassa ehdollinen ostotarjous?

Ehdollinen ostotarjous tuo joustoa asuntokauppojen tekemiseen esimerkiksi silloin, kun ostajan oma asunto on myymättä tai asunnon kunto vaatii lisäselvityksiä. Tarjouksen ehdollisuuteen liittyy kuitenkin myös omat riskinsä. 

Ehdollinen ostotarjous on yleistynyt suomalaisessa asuntokaupassa. Se sitoo ostajaa vain silloin, jos tarjoukseen kirjatut ehdot täyttyvät. Jos näin ei tapahdu, ostaja voi lähtökohtaisesti vetäytyä tarjouksesta ilman seuraamuksia.

Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Jaana Sallmén suosittelee tekemään ostotarjouksen kirjallisesti, vaikka suullisestikin annettu tarjous on pätevä. Kun asiat on kirjattu paperille, riitojen ja väärinkäsitysten riski on huomattavasti pienempi. Sovitut asiat ovat myös helpommin todennettavissa.

– Ostotarjoukseen kirjataan kaupan tekemiseen liittyvien ehtojen ohella myyjän, ostajan ja asunnon tiedot, kauppahinta sekä tarjouksen voimassaoloaika, joka on yleensä joitakin päiviä tai viikkoja tarjouksen antamisesta. Tarjouksessa on myös hyvä mainita, miten edetään, jos jokin ehdoista ei täyty, Sallmén sanoo.

Yleisimmät syyt ehdolliselle ostotarjoukselle 

Yleisimmin ehdollista ostotarjousta käytetään tilanteissa, joissa tarjouksen tekijän oma asunto on myymättä tai pankki ei ole vielä myöntänyt ostajalle lainaa asunnon. Ehdollisella tarjouksella ostaja voidaan esimerkiksi varmistaa, että hän ei jää kahden asunnon loukkuun.

Ehdollinen ostotarjousta käytetään myös silloin, jos ostajalla ei ole asunnon kunnosta riittävästi tietoa ostotarjouksen tekohetkellä. Ehdoksi voidaan kirjata esimerkiksi märkätilojen kosteusmittaus tai huoneiston kuntokartoitus. 

– Jos kuntokartoituksessa ilmenee virheitä, joita tarjouksen tekijä ei ole voinut etukäteen huomioida eikä halua hyväksyä, hänellä voi ehdon perusteella olla mahdollisuus vetäytyä asuntokaupasta. Ostotarjoukseen voidaan myös kirjata, että mahdolliset virheet huomioidaan kauppahinnassa tai myyjä korjaa havaitut virheet omalla kustannuksellaan ennen asuntokauppaa, Sallmén sanoo.

Mitä myyjän tulee huomioida tarjousta hyväksyessään

Ehdollinen ostotarjous on asunnon myyjälle usein rasite, sillä se saattaa pidentää myyntiaikaa ja lisätä kaupan toteutumisen epävarmuutta. Toisaalta myyjän halukkuus ehdollisen tarjouksen hyväksymiseen voi parantaa mahdollisuuksia asunnon myymiseen.

– Ehdollinen ostotarjous edellyttää luonnollisesti myyjän hyväksyntää. Halutessaan myyjä voi tehdä vastatarjouksen, jossa hän ehdottaa muutoksia tarjouksessa mainittuihin ehtoihin tai kauppahintaan. Ostotarjousta ei siis tarvitse sellaisenaan hyväksyä tai hylätä, Sallmén muistuttaa.

Tarjouksen hyväksyessään myyjä yleensä sitoutuu lopettamaan asunnon myyntitoimet. Jos ostajan asettama ehto myöhemmässä vaiheessa ei toteudu ja asuntokauppa peruuntuu, myynti joudutaan käynnistämään uudelleen. Menetetty myyntiaika jää yleensä myyjän tappioksi.

– Jos asuntokaupan ehdoksi on kirjattu ostajan oman asunnon myynti, myyjä saa tarjouksen hyväksyttyäänkin jatkaa asuntonsa myyntiä. Yleensä käytäntönä on, että oman asunnon myyntiä koskevan ehdon voimassaoloajaksi määritetään enintään kaksi kuukautta. Jos ostaja ei saa asuntoaan tuossa ajassa myydyksi, ostotarjous raukeaa. Ostajan ja myyjän yhteisellä päätöksellä ehdollisen tarjouksen voimassaoloaikaa voidaan myös jatkaa, Sallmén kertoo.

Ehdollinen ostotarjous ei ole riskitön ostajallekaan

Ehdollinen ostotarjous antaa ostajalle joustovaraa asuntokauppaan liittyvien yllättävien tilanteiden varalle. Se tarjoaa ostajalle myös mahdollisuuden osoittaa konkreettinen kiinnostuksensa myytävänä olevaa asuntoa kohtaan, vaikka kaikki asuntokaupan tekemiseen vaadittavat asiat eivät olisikaan vielä täysin selvillä. 

– Ostajan on kuitenkin tärkeä huomioida, että ehdollinen ostotarjous on sitova, jos myyjä sen hyväksyy ja siinä määritetyt ehdot täyttyvät. Siksi ehdollista ostotarjoustakaan ei pidä tehdä ilman tarkkaa harkintaa.

Ostajan on myös hyvä huomioida, että myyjän näkökulmassa ehdollinen tarjous on usein ehdotonta huonompi vaihtoehto.

– Asunnon myyjä voi asettaa etusijalle ne tarjoukset, jotka eivät sisällä ehtoja. Tämä ostajan on hyvä huomioida etenkin silloin, jos myytävänä oleva kohde kiinnostaa useita ostajaehdokkaita, Sallmén toteaa.

Tutustu asiantuntijaan:
Jaana Sallmén

Jaana Sallmén
Asianajaja, varatuomari, LKV
Yhteystiedot

Kuva: Shutterstock

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn