Mistä tunnistaa turvallisen taloyhtiön?

Kun taloyhtiö on turvallinen, asukkaat voivat keskittyä elämäänsä ilman turhia huolia. Turvallisuus ulottuu niin rakenteisiin, teknologiaan kuin yhteisölliseen toimintaan.

Turvallinen taloyhtiö rakentuu monista eri tekijöistä, jotka kaikki vaikuttavat asukkaiden hyvinvointiin ja asumismukavuuteen. Ensimmäinen ajatus turvallisesta taloyhtiöstä tuo monelle mieleen rakennusten ja kiinteistön turvallisuuden. Pysyvätkö kaiteet paikoillaan, putoaako julkisivusta rappausta? Myös leikkipaikkojen turvallisuus sekä talvikunnossapidosta huolehtiminen mielletään turvallisen taloyhtiön tunnusmerkeiksi. Rakenteellinen turvallisuus onkin yksi merkittävä turvallisuuden osatekijä. Sen perusta on kiinteistön säännöllinen huolto ja kuntotarkastukset, jotka varmistavat, esimerkiksi parvekkeiden, leikkipaikkojen ja porraskäytävien turvallisen käytön. Myös talvikunnossapito, kuten lumitöistä ja liukkaudentorjunnasta huolehtiminen, kuuluu olennaisena osana taloyhtiön vastuisiin.

Rakenteelliseen turvallisuuteen liittyy kiinteästi myös paloturvallisuus. Esimerkiksi palovaroittimet ovat taloyhtiön huoneistojen ja yhteistilojen tärkeimpiä turvallisuusvälineitä, ja niiden toimivuudesta on huolehdittava säännöllisesti. Paloturvallisuus ei rajoitu vain välineisiin ja rakenteisiin, vaan myös asukkaita tulee opastaa toimimaan oikein hätätilanteissa.

Kyberturvallisuus on tätä päivää

Turvallisuutta voidaan ajatella myös laajemmin. Kyberturvallisuudesta huolehtiminen on yhä olennaisempaa älylaitteiden ja digitaalisten järjestelmien yleistyessä. Lähes kaikki uusi talotekniikka samoin kuin asukkaiden yksityisessä taloudessa käyttämät laitteet toimivat verkkoyhteyksien kautta ja niitä voidaan käyttää kyberhyökkäyksissä. Verkkohyökkäys voi saada aikaan suurta vahinkoa, koska sillä voidaan vaikuttaa kaikkiin älylaitteistoihin.

Hyökkäyksen motiivina voi olla yksittäisen ihmisen kiusanteko tai sitten laajempi, systemaattinen hyökkäys osana kybersodankäyntiä. Älylaitteiden ja digitaalisten järjestelmien yleistyessä kyberuhat voivat kohdistua jopa talotekniikkaan, mikä saattaa lamauttaa esimerkiksi sähkönjakelun tai lämmitysjärjestelmät. Kyberturvallisuuden kannalta taloyhtiössä on tärkeää ennen kaikkea järjestelmien turvallinen käyttö. Taloyhtiö voi parantaa kyberturvallisuuttaan käyttämällä suojattuja yhteyksiä, pitämällä ohjelmistot ajan tasalla ja huolehtimalla, että vain valtuutetut henkilöt hallinnoivat teknisiä järjestelmiä. Asukkaiden tietoisuuden lisääminen on tärkeää. 

Yhteisöllisyys ja hyvät vakuutukset antavat kaikille mielenrauhaa

Taloyhtiön turvallisuus ei rajoitu fyysisiin tai digitaalisiin uhkiin. Yhteisöllisyys ja hyvät naapuruussuhteet ovat nekin olennainen osa turvallisuutta. Naapureiden tunteminen luo yhteisön, jossa on helpompi tarttua ongelmiin ja pitää huolta ympäristöstä. Hyvä yhteishenki voi syntyä vaikkapa pihatalkoiden tai muiden tapahtumien kautta. Lisäksi häiriötilanteiden varalle taloyhtiöllä tulisi olla selkeät toimintamallit, jotka auttavat ehkäisemään ristiriitojen kärjistymistä.

Taloudellinen turvallisuus on toinen keskeinen elementti. Tämä varmistetaan riittävillä ja oikein valituilla vakuutuksilla. Kattava vakuutusturva on jokaisen taloyhtiön perusvarautumista ja luo taloudellista turvallisuutta osakkaille. Taloyhtiön vakuutusten tulee kattaa esimerkiksi vesivahingot, kattovuodot ja muut rakenteelliset ongelmat. Oikeusturvavakuutukset voivat puolestaan olla ratkaisevia, jos taloyhtiö joutuu riitatilanteisiin, kuten kiistaan urakoitsijan kanssa. Asukkaille on myös hyvä muistuttaa kotivakuutusten merkityksestä, sillä taloyhtiön vakuutukset eivät kata yksityistä omaisuutta.

Vakuutuksissa on kuitenkin hyvinkin paljon eroavaisuuksia, joten ei ole yhdentekevää, mistä vakuutusyhtiöstä ja minkälaisilla ehdoilla vakuutus on otettu. Esimerkiksi oikeusturvavakuutusten ehdoissa ja korvausmäärissä on paljonkin hajontaa. Taloyhtiön vakuutusten riittävyys ja soveltuvuus kannattaa aina varmistaa asiantuntijan avulla.

Turvallisen taloyhtiön tunnistaa kokonaisvaltaisesta huolenpidosta. Säännölliset tarkastukset, hyvin hoidetut rakenteet ja tekniset järjestelmät, riittävät vakuutukset sekä avoin ja toimiva yhteisöllisyys luovat pohjan, jossa asuminen on paitsi käytännöllistä myös huoletonta. Turvallisuus ei synny sattumalta, vaan se on jatkuvaa suunnittelua ja ylläpitoa. 

Annika Kemppinen,
asianajaja

Facebook
Twitter
LinkedIn