Pyörävarasto tukossa? Toimi näin

Taloyhtiön pyörävarasto saattaa lyhyessäkin ajassa täyttä tavaroista. Varaston tyhjennys on paikallaan, kun kulkeminen hankaloituu eikä asukkaiden pyörille tai muille tarpeellisille välineille löydy enää tarpeeksi tilaa. Asukkaiden selkeällä ohjeistuksella hommasta suoriutuu sujuvasti.
         
Varastotilojen siivouksesta päättää taloyhtiön hallitus. Talkoista on hyvä ilmoittaa asukkaille tarpeeksi ajoissa, noin kuukausi etukäteen. Jos varoaika on liian lyhyt, tieto saattaa esimerkiksi loman takia mennä osalta asukkaista ohi. Siivoustiedote kannattaa lähettää asukkaille vähintään kahdesti. Lisäksi se kannattaa laittaa porraskäytävien ilmoitustauluille ja taloyhtiön sähköisiin viestintäkanaviin.Siivoustiedotteessa asukkaita kehotetaan merkitsemään varastotiloissa olevat pyöränsä selvästi. Toinen vaihtoehto on laittaa taloyhtiön toimesta kaikkiin pyöriin viesti, joka pyydetään poistamaan sovittuun päivämäärään mennessä.
  
Merkitsemiskehotuksen tarkoituksena on selvittää polkupyörien omistajat. Hallituksella ei kuitenkaan ole oikeutta heti poistaa merkitsemättä jääneitä pyöriä. Jos pyörän omistaja on tiedossa, välinettä ei saa siirtää ilman hänen lupaansa. Merkitsemättömät pyörät tai ne, joiden merkintälappua ei ole poistettu (hylätyt pyörät), voidaan kuitenkin siirtää pyörävarastosta sopivampaan säilytyspaikkaan. Suosittelen myös laatimaan luettelon pyöristä kuvineen.                                                                                                                                                                                                                                                     
Merkitsemättä jätettyjä (hylättyjä) polkupyöriä tulee säilyttää muutaman kuukauden ajan. Tämän jälkeen taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu päättää, mitä niille tehdään. Vaihtoehtoja on käytännössä kolme:Käyttökelvottomat pyörät viedään hallituksen päätöksellä kaatopaikalle. Käyttökelpoiset peruspyörät, joita kukaan ei ole kaivannut muutamaan kuukauteen siivoustiedotteen lähettämisen jälkeenkään, ja joiden voidaan olettaa olevan hylättyjä, voidaan lahjoittaa esimerkiksi kierrätyskeskuksiin.

Arvokkaat, oletettavasti omistajansa kadottamat pyörät ja mahdollisesti varastetut pyörät (pyörässä esimerkiksi viilaamisen merkkejä tai sarjanumerot peitetty taikka esimerkiksi omistajaa vailla olevat arvokkaat sähkö- ja harrastepyörät) kuuluu viedä poliisille. Näiden polkupyörien palauttaminen omistajilleen tai niiden alkuperäisten omistajien selvittäminen kuuluu poliisin tehtäviin.

​​​​​​Marina Furuhjelm
Asianajaja

Facebook
Twitter
LinkedIn