Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava urakan valvonnasta ja laadunvarmistuksesta välttääkseen virheet ja lisäkustannukset. Pätevä ja puolueeton valvoja on avainasemassa tehtävässä onnistumisessa.
Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän eli taloyhtiön johdon tulee varmistaa, että taloyhtiön erilaiset urakat ja korjaushankkeet suunnitellaan ja sovitaan sekä loppujen lopuksi toteutetaan ja valvotaan siten, ettei urakasta synny yhtiölle tai osakkeenomistajille vahinkoa. Olennaisessa osassa urakan asianmukaisessa toteutumisessa on urakan laadunvalvonta, jotta mahdollisilta ylimääräisiltä korjauskustannuksilta vältytään.
Taloyhtiön johdon tehtävänä on valita urakalle valvoja. Valvojan tulee seurata, että työt tehdään sovitun suunnitelman mukaisesti ja, että kaikissa urakan vaiheissa noudetaan hyvää rakennustapaa. Valvoja seuraa, että rakennustyö täyttää sopimuksen mukaiset velvoitteet, ja tämän lisäksi myös rakennusluvan ehdot. Jotta yhtiö voi varmistua laadukkaasta urakan suorittamisesta on valvojan valintaan syytä suhtautua tarkasti. Ammattitaitoisen valvojan valitessaan voi yhtiö parhaiten varmistua laadukkaasta urakasta ja suunnitelmien mukaisesta lopputuloksesta.
Urakan valvojan tärkeimmät tehtävät
Valvojan on yhtiön etujen turvaamiseksi kannattavaa olla puolueeton, ulkopuolinen ja pätevä toimija. Valvojana ei saisi ilman urakoitsijan erillistä suostumusta toimia saman alan urakoitsija. Valinta valvojasta on suositeltavaa tehdä mahdollisimman pian, jotta valvoja voi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tutustua jo urakan suunnitelmiin. Valvojan tehtäviin kuuluu varmistaa, että työ on suoritettu suunnitelmien mukaan ja urakan eteneminen tapahtuu aikataulun mukaisesti. Valvoja seuraa myös urakan kustannuksia ja takaa näin, etteivät urakan kustannukset ylitä sovittua. Hänen vastuullaan on lähtökohtaisesti myös urakoitsijan laskujen oikeellisuuden seuraaminen. Valvojan olennaisimpana tehtävänä on seurata urakan etenemistä ja valvoa urakoitsijan työn laatua. Valvojan avulla mahdolliset urakan virheet havaitaan jo rakennusvaiheessa, jolloin niiden korjaaminen on kustannustehokkaampaa. Mikäli urakan eri osa-alueiden laadunvalvonnasta halutaan olla erityisen tarkkoja, voidaan yleisen valvojan lisäksi käyttää tiettyjen alojen erikoisasiantuntijoita yksittäisissä tarkastuksissa. Näin yhtiö voi varmistua tietyn urakan osa-alueen laadusta asiantuntijan avulla.
Valvojan ja taloyhtiön johdon välinen tehokas yhteydenpito on olennaista urakan laadukkaan valvonnan toteutumisen kannalta. Valvoja onkin yhtiölle tärkeä yhteyshenkilö urakan aikana ja valvojan tulee ilmoittaa mahdollisista urakan ongelmista kaikille urakan osapuolille. Jotta taloyhtiön hallitus parhaiten voi taata urakan hyvän valvonnan ja laadunvalvonnan, on olennaista, että valvojan valinta tehdään harkiten.
Lue lisää:
Voiko urakoitsija ilmoittaa kesken työn, että urakkahinta nousee?
Rakennusyhtiö ei kyennyt todistamaan, että urakkasopimus olisi solmittu suullisesti
Kuva: Shutterstock