Lumikaaos kattoterassilla? Ryhdynkö töihin itse vai kuuluuko ulkotila taloyhtiön kunnossapitovastuulle?
Parvekkeen määritelmä saattaa aiheuttaa ongelmia myös silloin, kun rakennuksen muoto mahdollistaa jollekin huoneistolle selvästi muita huoneistoja laajemman oleskelualueen. Joissakin yhtiöissä ylimmän kerroksen kattohuoneiston edustalle voi esimerkiksi ulottua yhtiön kattoa sen takia, että ylimmän kerroksen pinta-ala on pienempi kuin alempien kerrosten. Tällöin kattohuoneiston osakas saattaa katsoa, että koko tämä kattoalue on hänen hallintaansa kuuluvaa parveketta. Pelkästään huoneiston sijainti ei kuitenkaan oikeuta osakasta ottamaan kattoa yksinomaiseen parvekekäyttöön. Kattorakennettahan ei yleensä ole suunniteltukaan sellaiseksi, että sitä voitaisiin käyttää oleskelutilana. Jos kuitenkin katolle on alun perin suunniteltu ja rakennettu kattoterasseja, joihin pääsy on vain yksittäisistä huoneistoista, ne tulee rinnastaa parvekkeisiin.
Kattoterassin kunnossapitovastuu jakautuu sen perusteella, onko kattoterassi yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Huoneistokohtainen kattoterassi on osakashallinnassa, jolloin osakehuoneiston sisäosia koskeva kunnossapitovastuu ulottuu kattoterassin sisäosiin asti. Yhtiö vastaa lain olettamasääntöjen mukaisesti kuitenkin kattoterassin ulkopinnoista ja esimerkiksi kattoterassin vedenpoistojärjestelmästä, sillä se on osa yhtiön vastuulle kuuluvia perusjärjestelmiä. Talvella osakkaan kunnossapitovelvoitteeseen kuuluu, että osakkaan on huolehdittava, ettei kattoterassille kertyvä lumi, jää ja roskat aiheuta haittaa rakennukselle tai naapureille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osakkaan on huolehdittava lumen, jään ja roskien poistosta kattoterassilta, jos ne aiheuttavat esimerkiksi putoamisen tai terassin vedenpoistojärjestelmän tukkiutumisen vaaraa. Kunnossapitotoimissa on kuitenkin aina ehdottomasti huomioitava se, ettei lumenpudotus aiheuta vaaraa henkilö- tai esinevahingoista. Yhtiön kannattaakin antaa osakkaille ja yhtiön asukkaille selkeät ohjeet lumitöihin.
Jos kattoterassi on yhtiön hallinnassa oleva tila, vastaa yhtiö sen kunnossapidosta kokonaisuudessaan. Tyypillisesti hallitus ulkoistaa talvikunnossapidon huoltoyhtiölle. Huoltosopimuksessa on kannattavaa sopia mahdollisimman yksityiskohtaisesti muun muassa katolla sijaitsevan lumen tarkkailusta ja lumenpudotustoimenpiteistä. Tulee myös muistaa, että vaikka talvikunnossapito olisi ulkoistettu huoltoyhtiölle, vastaa kiinteistön omistaja kuitenkin kiinteistön turvallisuudesta. Hallituksen tulee siten seurata, että huoltoyhtiö hoitaa velvoitteensa sovitusti, ja että talvikunnossapito on riittävää. Jos vahinko kuitenkin sattuisi, ja yhtiö joutuisi korvaamaan vahingon, voisi yhtiö mahdollisesti vaatia huoltoyhtiöltä korvausta.
Onko mielessäsi taloyhtiön juridiikkaan liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.
Kuva: Unsplash