Kysy taloyhtiöstä: Kuinka paljon taloyhtiö voi periä ylimääräisiä vastikkeita tilikauden aikana?

Yhtiökokous voi tarvittaessa valtuuttaa hallituksen perimään osakkailta ylimääräisiä vastikkeita. Onko vastikkeiden maksulle ylärajaa ja miten päätös kirjataan hallituksen pöytäkirjaan?

On varsin yleistä, että taloyhtiön hallitus huomaa tilikauden lopulla, että budjetoitu raha ei riitä yhtiön menojen kattamiseen. Ylimääräisen rahan tarve voi myös tulla yllättäen kesken tilikautta, esimerkiksi vahingon sattuessa tai kohonneiden lämmityskulujen johdosta.

Tällaisen tilanteen varalta yhtiökokous voi enemmistöpäätöksellä valtuuttaa hallituksen päättämään ylimääräisen hoitovastikkeen perimisestä. Asiasta voidaan päättää myös kutsumalla koolle ylimääräinen yhtiökokous. 

Tavanomaista on, että hallitus valtuutetaan perimään 1–2 kuukauden hoitovastikkeen määrä tilikauden aikana. Laissa ei ole tarkkaa säännöstä siitä, kuinka monen kuukauden vastikkeet yhtiökokous voi valtuuttaa hallituksen perimään. On kuitenkin tärkeää huomioida, että lain mukaan yksittäisen osakkaan maksurasitus ei saa koitua kohtuuttomaksi. Ylimääräisen hoitovastikkeen tarpeesta on myös annettava selvitys.

Valtuutus yksilöidään yhtiökokouspöytäkirjassa. Hallitukselle ei voida antaa vapautta päättää, kuinka monen kuukauden vastike peritään ylimääräisenä. Valtuutukseen on myös kirjattava, milloin vastike peritään (esimerkiksi tilikauden aikana) ja kuinka kauan valtuutus on voimassa. Yhtiökokous voi esimerkiksi päättää, että valtuutus on voimassa seuraavaan yhtiökokoukseen saakka tai toistaiseksi.

Onko mielessäsi taloyhtiöelämään liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.

Kuva: shutterstock

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn