Energiatodistuslain mukaan energiatodistus kaikenikäisten rakennusten myynti- ja vuokraustilanteessa rakennuksen omistajalta. Se on kätevä työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun.
Laki velvoittaa myyjää antamaan ostajaehdokkaille ja ostajalle asuinrakennuksen energiatodistuksen joko alkuperäisenä tai jäljennöksenä. Huomioitavaa on myös se, että jo asunnon myyntiä koskevassa ilmoituksessa on osoitettava rakennuksen energialuokka. Energiatodistusta ei vaadita muun muassa alle 50 neliön rakennukseen eikä omaan käyttöön tarkoitettuun loma-asuntoon.
Energian hintojen nousun johdosta tiedolla asuinrakennuksen ja asuinhuoneiston energiatehokkuudesta on entistä suurempi merkitys myyntitilanteissa. Energiatodistuksen tarkoituksena on edesauttaa rakennusten energiatehokkuuden vertailua ja näin edistää uusiutuvan energian käyttöä rakennuksissa.
Entä, jos energiatodistus puuttuu?
Jos asuntokauppa tehdään siten, että energiatodistus puuttuu, asiasta tulee tehdä maininta kauppakirjaan. Samaan yhteyteen lisätään, että sekä ostaja että myyjä ovat tietoisia siitä, että todistus tulisi olla.
Kiinteistönvälittäjän tulee energiatodistuslain mukaan mainita energiatodistuksen puuttuminen myyntiesitteessä. Todistuksen puuttumisesta ei seuraa rangaistusta, vaikka aluehallintovirasto periaatteessa valvookin asiaa.
Lue lisää:
Kysy asuntokaupasta: Mitä tarkoittaa asunto- ja kiinteistökaupassa kohtuullinen reklamaatioaika?