Kiikarissa ensimmäinen vuokra-asunto? Näillä ohjeilla pärjäät vuokralaisen roolissa

Syksy on perinteisesti vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla, kun nuoret suuntaavat opiskelupaikkakunnilleen. Hyvät neuvot ovat tarpeen, kun edessä on uudenlainen asumisen arki.

Kaksi asiaa tavallisesti täyttyy, kun nuori muuttaa omilleen: suuri innostus itsenäisestä elämästä ja elämän ensimmäinen vuokra-asunto. Näin oli aikoinaan myös omalla kohdallani. Alkuinnostuksen lomassa vuokralaisen on hyvä muistaa muutama asia, joiden avulla voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Internet on täynnä muuttajan muistilistoja sähkösopimuksesta muuttoilmoitukseen – en perehdy nyt niihin. Sen sijaan koostin oheiset vinkit vuokralaiselle paitsi oman vuokra-asumishistoriani myös asiamieskokemukseni pohjalta.

Tutustu asuntoon ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista

Unohda sanonta ”kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”. Käynti asunnolla kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Lähtökohtaisesti jokainen vuokranantaja haluaa saada asuntonsa vuokratuksi, mikä puolestaan tarkoittaa mahdollisimman edustavia kuvia. Mene paikan päälle, niin huomaat, onko asunto sinua varten. Siisteys, pintojen kunto, lämpötila, äänieristys, haju sekä fiilis talosta ja naapureista ei ilmene vuokrailmoituksesta. Itse ajoin kahdeksan tuntia samana päivänä tutustuakseni ensimmäiseen asuntooni. Oli sen arvoista.

Laadi vuokrasopimus huolella

Juristina en voi olla painottamatta vuokrasopimuksen ehtojen tärkeyttä. Kiinnitä huomiota ainakin sopimuksen voimassaoloaikaan (etenkin määräaikaisuuteen tai ensimmäiseen mahdolliseen irtisanomisajankohtaan), vuokran määrään ja siihen, mitä vuokra pitää sisällään, vakuuden määrään ja sisältöön, vuokrankorotusehtoon, mahdollisiin edelleenluovutusta käsitteleviin ehtoihin sekä asunnon kunnossapitoa, hoitoa ja käyttöä koskeviin ehtoihin. Äläkä tyydy vuokranantajan tokaisuun, ”nämä ovat vakiopohjia, mitä käytetään”. Sopimusluonnokseen voi aina ehdottaa muutoksia. Muistathan, että voit tarvittaessa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Ota vuokrasuhteen alussa kuvia asunnosta

Kahden käden sormet eivät riitä laskiessani saamiani yhteydenottoja, jotka ovat liittyneet väitettyyn asunnon vahingoittumiseen ja vakuuden pidättämiseen. Monet nuoret ovat soittaneet kysyäkseen neuvoa tilanteessa, jossa vuokranantaja väittää vuokralaisen vahingoittaneen keittiön kaappeja tai parkettia eikä suostu näin ollen palauttamaan vakuutta. Kysyn aina ensimmäisenä, onko asunnosta ja sen kunnosta otettu kuvia vuokrasuhteen alussa. Valitettavan usein vakuus tai osa siitä jää ainakin osittain kyseenalaisesti vuokranantajalle. Tilanne ärsyttää, sillä vakuus on nuorelle merkittävä määrä rahaa. Toisaalta kyseessä on tavallisesti kuitenkin sen verran pieni summa, ettei sitä kannata lähteä hakemaan käräjäoikeusteitse.

Muista kotivakuutus

Kaikki on hauskaa niin kauan kunnes jotain sattuu. Tämä menee ehkä internetin ”muuttajan muistilista” -kategoriaan, mutta sanon nyt silti: ota kotivakuutus. Piste.

Älä mene kännissä suihkuun

Klassikko, joka päätyy iltapäivälehden sivuille vähintään kerran vuodessa. On muuten kallis morkkis ja muuttanut jopa nykyrakentamista. Kaksi lattiakaivoa peruskylppärissä on jo tuttu näky uudiskohteissa. Kyläilin äskettäin kaverini luona uudessa vuokratalossa, ja nyt oli omistajana oleva asuntosijoitusrahasto vetänyt varman päälle: kolme lattiakaivoa. Toinen vuokrakämppäni oli juuri valmistuneessa 10-kerroksisessa talossa. Naapuri sammui 8. kerroksessa suihkuun. Sen seurauksena kaikki asunnot siitä alaspäin samassa linjassa piikattiin auki. Ei osunut oman kämppäni kohdalle, mutta melu oli melkoinen. Kyseinen naapuri muutti remontin alta pois, ja satuin törmäämään häneen porraskäytävässä kantamassa sohvaa isänsä kanssa. Ei ollut kotivakuutusta. Ei paljon isää naurattanut.

Rasmus Kanerva,
lakimies, OTM

Facebook
Twitter
LinkedIn