Etenkin rivi- ja paritaloyhtiöissä piha voi tuntua asukkaasta ”omalta”, vaikka käytännössä näin ei välttämättä ole. Piha-alueen hallintaoikeus kannattaa selvittää etenkin silloin, kun on aikeissa tehdä alueella muutostöitä.
Asunto-osakeyhtiöissä osakkaalla on pihaan joko hallintaoikeus tai käyttöoikeus, mutta yhtiö omistaa pihan. Mikäli yhtiö on vuokratontilla, hallinnoi asunto-osakeyhtiö pihaa tontin vuokrasopimuksen perusteella. Osakkaalle oleellista on tietää, onko hänellä hallintaoikeus vai käyttöoikeus ja mitkä ovat hänen velvollisuutensa niin sanotun huoneistokohtaisen pihan suhteen.
Taloyhtiön piha-alueiden hallinta
Taloyhtiön yhteiset piha-alueet ovat kaikkien asukkaiden käytössä, ja niissä voi elää normaalia elämää. Jos haluat tietää, millaista käytöstä taloyhtiö voi rajoittaa pihalla, katso myös tämä artikkeli. Taloyhtiön yhteiset piha-alueet eivät ole julkista aluetta, joten siellä ei tarvitse sietää ulkopuolisia.
Taloyhtiön vastuu yhteisistä piha-alueista pitää sisällään alueen turvallisuuden, kunnossapidon ja viihtyvyyden ylläpidon. Tämä tarkoittaa yleensä esimerkiksi nurmikon ja istutusten hoitoa, talvikunnossapitoa, kuten lumen aurausta ja hiekoitusta, sekä leikkialueiden ja muiden yhteisten varusteiden turvallisuuden valvontaa. Lisäksi taloyhtiö huolehtii yleensä piha-alueen siisteydestä, jätehuollosta, rakenteiden, kuten aitojen ja pihakäytävien kunnossapidosta sekä tarpeen mukaan suurista kunnostustöistä, kuten salaojien uusimisesta. Taloyhtiö myös valvoo ja dokumentoi osakkaiden tekemiä muutostöitä varmistaen, ettei niistä aiheudu haittaa muille asukkaille.
Osakas tarkista piha-alueen hallintaoikeus
Pihan hallintaoikeus tarkistetaan ensimmäiseksi yhtiöjärjestyksestä. Jos piha-alueen hallinnasta ei löydy merkintää, se kuuluu taloyhtiön välittömään hallintaan. Tässä tapauksessa osakas ei voi esimerkiksi ryhtyä muutostöihin omin päin ilman taloyhtiön lupaa.
Taho, jonka hallussa piha-alue on yhtiöjärjestyksen mukaan, vastaa myös alueen kunnossapidosta. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka hallintaoikeus kuuluisi taloyhtiölle, on osakkeenomistajalla silti normaali huolenpito- ja hoitovelvollisuus huoneiston välittömässä käytössä olevalla alueella. Tyypillisesti siihen sisältyvät nurmikon leikkuu ja istutusten hoito. Jos osakkeenomistaja on toteuttanut piha-alueella muutostöitä, hänen täytyy huolehtia niiden kunnossapidosta, vaikka alue kuuluisi taloyhtiön hallintaan.
Muutostyön ehdot ja kieltäminen piha-alueella
Osakkaan suorittamalle muutostyölle tämän hallinnassa olevalla piha-alueella voidaan lain mukaan asettaa ehtoja tai se voidaan myös kieltää. Piha-alueen muutostöihin saatetaankin puuttua hieman herkemmin kuin huoneiston sisäisiin remontteihin. Tämä johtuu siitä, että piha-alueen muutokset voivat vaikuttaa kielteisesti rakennuksen yleisilmeeseen ja aiheuttaa näin haittaa taloyhtiölle tai muille osakkeenomistajille. Ehdot ja kiellot täytyy kuitenkin perustella hyvin. Ääritapauksessa muutostyön kieltäminen ilman pätevää syytä voi synnyttää asunto-osakeyhtiölle tai toiselle osakkaalle vahingonkorvausvelvollisuuden.
Muistilista piha-alueiden termeistä
Hallintaoikeus
Kertoo onko pihan hallintaoikeus osakkaalla vai taloyhtiöllä. Jos pihan hallintaoikeus on osakkaalla, siitä löytyy maininta yhtiöjärjestyksestä. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa, piha on taloyhtiön hallinnassa.
Muutostyö
Muutostyöt ovat parannuksia, jotka vaikuttavat alueen käyttöön, ulkonäköön tai rakenteisiin. Pihan muutostyöt voivat sisällään mm. terassin rakentamista, aitojen pystyttämistä tai muita pysyväisluonteisia muutoksia, jotka poikkeavat piha-alueen alkuperäisestä ilmeestä tai käyttötarkoituksesta. Muutostyöt voivat vaikuttaa myös turvallisuuteen ja kunnossapitotarpeisiin. Toteutettavat pihan muutostyöt eivät kuitenkaan saa vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle.
Käyttöoikeus
Osakkaalla on kuitenkin käyttöoikeus pihaan, vaikka hallintaoikeutta ei olisikaan. Näin ollen voi osakas sisustaa omassa käytössään olevan rajatun pihan mieleisekseen kalusteilla ja tehdä pienimuotoisia istutuksia. Taloyhtiön yhteisellä piha-alueella yksittäisellä osakkaalla tai asukkaalla ei ole oikeutta tehdä lainkaan istutuksia tai sisustuksia ilman taloyhtiön antamaan lupaa.
Kunnossapito
Piha-alueen säännöllistä hoitoa ja ylläpitoa, jotta alue säilyy turvallisena, siistinä ja taloyhtiön määräysten mukaisena. Esim. lumien auraus ja kulkuväylien hiekoitus.
Huolenpito- ja hoitovelvollisuus
Osakkeen omistajan vastuulla oleva velvollisuus. Pihan osalta tämä tarkoittaa yleensä sitä, että piha on siistissä kunnossa, esimerkiksi nurmikko ja istutukset on hoidettu asianmukaisesti.
Onko mielessäsi taloyhtiön juridiikkaan liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.