Mitä tehdä, kun kannabiksen haju kerrostalossa häiritsee asukkaita? Entä jos asukkaan epäillään harjoittavan huoneistossaan rikollista toimintaa? Kannabis herättää yhä useammin kysymyksiä taloyhtiöissä.
Paitsi että kannabis on laiton huumausaine, sen voimakas ja helposti leviävä haju voi aiheuttaa epämukavuutta muille asukkaille sekä lisätä pelkoa, sillä tilanne voi liittyä myös laajempaan rikolliseen toimintaan. Tällaisissa tapauksissa taloyhtiön on tärkeää tietää, miten kannattaa toimia.
Kannabiksen haju taloyhtiön rapussa on yleensä imelä ja saattaa herättää tavallista herkemmin hälytyskellot. Ongelma voi viitata siihen, että jossain asunnossa rehottavat kannabisviljelmät. Ilmiön ympärille liittyy toisinaan myös rikollisuutta, mikä aiheuttaa asukkaissa yleistä turvattomuuden tunnetta.
Tiesitkö, että epäilyttävästä toiminnasta voi jättää poliisille nettivinkin kiireettömästä asiasta? Nettivinkissä tulee kertoa mitä havainto koskee, missä havainto tehtiin sekä antaa tarkempi kuvaus.
Osa ihmisistä voi ajatella, että ei kai pilven poltto taloyhtiössä ole niin vaarallista. Suomessa kannabiksen kasvatus on laitonta, ja se voi johtaa taloyhtiölle ylimääräisiin ongelmiin, kuten mahdollisiin vahinkoihin rakennukselle, jos esimerkiksi kasvatustilat aiheuttavat vesivahinkoja tai tulipaloja.
Jos kyseessä on toistuva hajuhaitta, joka johtuu kannabiksen poltosta ja kulkeutuu porraskäytäviin tai huoneistoihin, taloyhtiöllä on oikeus antaa varoitus vuokralaiselle ja osakkeenomistajalle häiritsevästä elämästä. Huumeiden kohdalla kynnys puuttua asiaan on yleensä matalampi. Mikäli tilanne ei korjaannu, taloyhtiö voi yhtiökokouksen päätöksellä ottaa asunnon haltuun jopa kolmeksi vuodeksi. Varoitus tulee antaa kirjallisesti ja sen tulee sisältää yksityiskohtaiset tiedot häiriön luonteesta.
Taloyhtiöllä näyttötaakka
Hallintaanottomenettelyssä vaaditaan kuitenkin asukkaiden aktiivisuutta ja selkeitä todisteita siitä, milloin ja miten häiriö tapahtuu – eikä tämä ole aivan yksinkertaista.
Todisteiden kerääminen on tärkeä osa prosessia. Asukkaiden kannattaa kirjata muistiin päivämäärät ja kellonajat, jolloin hajuhaittoja on esiintynyt, sekä mahdollisuuksien mukaan huomioida myös muita häiriöön liittyviä todisteista, kuten mahdollisia viljelmiä ja ilmanvaihdon muutoksia. Taloyhtiönhallituksen on hyvä viestiä avoimesti sekä naapureiden että asukkaiden kanssa, jotta voidaan auttaa vähentämään vastakkainasettelua ja edistää yhteisymmärrystä siitä, miten asiaan suhtaudutaan.
– Taloyhtiöllä on hallintaanoton perusteesta aina näyttötaakka. Hallintaanotolle ei lain mukaan ole perustetta, jos esimerkiksi häiritsevällä elämällä on vain vähäinen merkitys muille asukkaille. Haittaa on seurattava pidemmän aikaa ja dokumentoitava tarkasti, jotta todistusaineisto oikeudessa on tarpeeksi vahva. Häiriötä kokeneiden asukkaiden on lisäksi tultava käräjille todistamaan. Monesti heitä on vaikea saada liikkeelle todistajiksi, asianajaja Aki Rosén muistuttaa.
Onko taloyhtiössänne muitakin hajuhaittoja? Sinua saattaisi kiinnostaa artikkelimme ”Rappukäytävässä haisee – miten taloyhtiön hajuhaitat pitäisi ratkaista?”
Yhteenveto
Kannabiksen haju kerrostalossa voi herättää huolta sekä hajuhaitan että siihen liittyvän rikollisen toiminnan vuoksi. Taloyhtiöllä on oikeus puuttua asiaan varoituksella, ja mikäli tilanne ei korjaannu, asunnon hallintaanotto voi tulla kysymykseen. On tärkeää dokumentoida häiriöt huolellisesti, jotta todisteet olisivat riittäviä. Asukkaiden ja taloyhtiön hallituksen välillä käytävä avoin keskustelu ja viestintä voi auttaa välttämään riitoja ja löytämään ratkaisuja ongelmaan. Taloyhtiön velvollisuus on huolehtia asukkaiden turvallisuudesta ja asumisviihtyvyydestä.