Jos taloyhtiön yhtiökokouksen pöytäkirjaa ei ole tarkastettu, päätösten toimeenpano voi viivästyä, ja samalla syntyy riski oikeudellisista epäselvyyksistä.
Ilman tarkastettua pöytäkirjaa yhtiön hallituksen tulee arvioida, voidaanko päätöksiä panna täytäntöön: epäselvä dokumentointi voi johtaa kiistoihin ja jopa oikeusprosesseihin, jos päätösten laillisuus kyseenalaistetaan. Mikäli pöytäkirjantarkastajat eivät hyväksy pöytäkirjaa, on syyt selvitettävä ja tarvittaessa korjattava asiakirjaa.
Tarkastamattomuus voi johtua pöytäkirjantarkastajien valitsematta jättämisestä, tarkastuksen viivästymisestä tai erimielisyyksistä kokouksen kulusta ja pahimmassa tapauksessa päätösten sisällöstä.
Mikäli pöytäkirjantarkastaja on eri mieltä puheenjohtajan ja sihteerin kanssa pöytäkirjan kirjauksista, asiasta kannattaa ensin keskustella puheenjohtajan ja sihteerin kanssa yhteisen näkemyksen löytämiseksi. Jos yhteistä näkemystä ei löydy, voi pöytäkirjantarkastaja kommentoida allekirjoituksensa yhteydessä, miltä osin pöytäkirjantarkastajan näkemys eroaa sihteerin ja puheenjohtajan näkemyksestä.
Pöytäkirjan tarkastajan tehtävä ei ole kommentoida päätösten sisältöä, vaan ainoastaan sitä, miltä osin pöytäkirja poikkeaa kokouksen kulusta. Jos pöytäkirjantarkastaja ei edelleenkään suostu allekirjoittamaan pöytäkirjaa, yhtiö voi seuraavassa yhtiökokouksessa valita uuden pöytäkirjatarkastajan tarkastamaan edellistä pöytäkirjaa.
Kuva: Shutterstock