Isännöitsijä toimi liian hätäisesti hakiessaan oikeutta ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämiselle

Isännöitsijän sijainen ei saanut aluehallintovirastolta lupaa kutsua koolle ylimääräistä yhtiökokousta hoitamassaan taloyhtiössä. Prosessi kaatui hakemuksen ennenaikaisuuden vuoksi.

Taloyhtiön yhtiökokouksen kutsuu koolle taloyhtiön hallitus. Vain poikkeustapauksissa aluehallintovirasto voi valtuuttaa kokouksen koollekutsumisen toiselle hakijalle, kuten isännöitsijälle tai osakkeenomistajalle.

Salossa sijaitsevassa taloyhtiössä painittiin hallituksen toimintaan liittyvien epäselvyyksien kanssa. Isännöitsijän sijainen pyysi maaliskuussa 2023 Lounais-Suomen aluehallintovirastolle tekemässään hakemuksessa, että hänet oikeutetaan kutsumaan koolle ylimääräinen yhtiökokous toimivaltaisen hallituksen valitsemista koskevassa asiassa. Aluehallintovirasto hylkäsi hakemuksen. Seuraavaksi hän vaati päätöksen kumoamista Turun hallinto-oikeudessa.

Kolme osakasta vaati ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä

Isännöitsijä kertoi aluehallintovirastolle toimittamassaan hakemuksessa, että taloyhtiön hallitusta ei ole valittu laillisesti, koska sen valintaa koskevaa yhtiökokouksen pöytäkirjaa ei ole toimitettu hyväksyttäväksi ja allekirjoitettavaksi kaikille asianosaisille. Perusteluissa mainittiin myös, ettei hallitus ole suullisista pyynnöistä huolimatta kutsunut yhtiökokousta koolle valitsemaan uutta toiminnantarkastajaa ja tämän sijaista, vaikka aiemmat olivat irtisanoutuneet.

Isännöitsijä katsoi, että asunto-osakeyhtiön osakkailla on pelko tulla kohdelluksi epäasiallisesti asunto-osakeyhtiön hallituksen taholta. Hallitus oli tehnyt asunto-osakeyhtiön kannalta haitallisia tai vähintäänkin kyseenalaisia päätöksiä, eikä se reagoinut kehotuksiin ja vaatimuksiin asioiden kuntoon saattamiseksi.

Isännöitsijä oli täydentänyt alkuperäistä hakemustaan muutaman päivän kuluttua kirjatulla asiakirjalla, johon sisältyi kolmen osakkaan vaatimukset tilaisuuden järjestämiseksi.

Isännöitsijä teki hakemuksen ennen osakkaiden vaatimusta

Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 5:en momentin mukaan ylimääräinen yhtiökokous on pidettävä, jos sitä vaativat tilintarkastaja, toiminnantarkastaja tai osakkeenomistajat, joilla on yhteensä kymmenesosa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista osakkeista. Vaatimus tulee tehdä kirjallisesti ja kokouksen pitämistä on vaadittava tietyn asian käsittelyä varten. Lisäksi kokouskutsu on toimitettava kahden viikon kuluessa vaatimuksen saapumisesta.

Aluehallintohallintovirasto oli päätynyt hylkäämään isännöitsijän valituksen perustuen hakemuksen ennenaikaisuuteen. Isännöitsijä oli hakenut oikeutta kokouksen koolle kutsumiselle ennen kuin osakkaat olivat esittäneet vaatimuksensa. Hakemus oli tehty 24.3 ja osakkaiden vaatimus oli päivätty 27.3. eli kolme päivää hakemuksen jättämisen jälkeen. Näin ollen yhtiöllä olisi ollut vielä 10.4. asti aikaa kutsua yhtiökokous koolle omatoimisesti. Hallinto-oikeus katsoi, että aluehallintovirastolla oli ollut pätevä syy hylätä isännöitsijän hakemus eikä syytä aluehallintoviraston päätöksen muuttamiseen ei ollut.

Mitä tästä tapauksesta voidaan oppia, asianajaja Marina Furuhjelm?

”Isännöitsijän sijainen toimi liian nopeasti ryhtyessään toimenpiteisiin, ennen kun hän pystyi osoittamaan yhtiön rikkoneen lain määräyksiä. On tärkeää noudattaa tarkasti asunto-osakeyhtiölain määräyksiä ja aikatauluja ennen kuin ryhtyy toimenpiteisiin, kuten viranomaisille tehtäviin hakemuksiin. Lisäksi on hyvä pitää aktiivisesti yhteyttä osakkaisiin ja varmistaa, että kaikki tarvittavat toimenpiteet, kuten kokouskutsut, tehdään yhteistyössä heidän kanssaan.”

Turun hallinto-oikeus 12.6.2024, H1107/2024

Lue lisää:

Laadi yhtiökokouskutsu huolella – kutsun täytyy sisältää nämä asiat

Kuva: Shutterstock

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn