Taloyhtiöön muuttanut asukas ei ollut uskoa silmiään, kun juuri täyteen pakattu kellarikomero oli yllättäen tyhjennetty viimeistä tavaraa myöten. Pian harmillinen tapahtumaketju alkoi selvitä. Kiista vahingonkorvauksista päätyi oikeuden käsittelyyn.
Talon uusi asukas kävi ennen muuttopäivää tarkistamassa huoneistoon kuuluvan kellarikomeron. Sieltä löytyivät edellisen vuokralaisen talvirenkaat ja tv-taso. Asukas ilmoitti asiasta huoltoyhtiölle. Seuraavana päivänä huoltomies kävi hänelle annetun työtehtävän mukaisesti kiinnittämässä siirtolaput kellarikomeron oveen, taloyhtiön kellarikäytävälle sekä kellarin ulko-oveen. Lisäksi hän teki sähköisen työmääräyksen tyhjentämisestä kirjaamalla tietoihin ”varaston tyhjennys tv-taso ja renkaat”.
Huoltoyhtiö myönsi huolimattomuutensa
Pian tämän jälkeen asukas huomasi, että tv-taso ja renkaat oli nostettu käytävälle odottamaan jatkotoimenpiteitä. Näin ollen hän pakkasi tilan täyteen perheensä omaisuutta ja lukitsi sen oven erillisellä lukolla.
Kun asukas meni seuraavan kerran komerolle, lukko oli rikottu ja tila ammotti tyhjyyttään. Huoltomiehien matkaan kohti kaatopaikkaa oli lähtenyt suuri määrä arvokasta tavaraa aina jääkiekkovarusteista lasketteluvälineisiin ja merkkivaatteista huonekaluihin. Tv-taso ja renkaat lojuivat edelleen käytävällä.
Asukas reklamoi asiasta huoltoyhtiölle ja ilmoitti korvausvaatimuksensa. Hävitetyn omaisuuden arvoksi hän määritteli yli 24 000 euroa. Asukas kertoi, että mukana oli jopa keräilyharvinaisuudeksi luokiteltava moottoripyöräkypärä, joita on maailmassa vain yksi. Tavaralista oli pitkä ja sisälsi asukkaan mukaan hiljattain ostettuja laadukkaita tuotteita.
Huoltoyhtiö myönsi huolimattomuutensa, mutta korvasi vain osan aiheuttamastaan vahingosta, 3 000 euroa. Tämä ei riittänyt asukkaalle, joka vaati oikeudessa täysmääräistä korvausta.
Syitä korvaussumman sovitteluun selviteltiin
Oikeudessa puntaroitiin vahingon määrää ja asukkaan mahdollista myötävaikutusta korvauksen määrän sovittelussa. Huoltoyhtiön edustaja kertoi, että kellarivaraston tyhjennyksen tehneet huoltomiehet toimivat työtehtävässään huolimattomasti. He eivät tarkistaneet työmääräintä, jossa oli täsmennetty noudettavat tavarat. Toisaalta kellarikomeron oveen oli kiinnitetty tyhjennyksestä ilmoittava lappu, joten kyse ei myöskään ollut tahallisesta huolimattomuudesta.
Huoltoyhtiö korosti, että lappu oli ollut ovessa silloinkin, kun asukas oli ryhtynyt täyttämään tilaa. Näin toimimalla asukas oli huoltoyhtiön mukaan myötävaikuttanut merkittävästi vahinkoon eli korvaussumman sovittelulle oli pätevä syy. Lisäksi yhtiö korosti, että asukas oli ottanut tietoisen riskin vahingon aiheutumisesta säilyttämällä arvokkaita tavaroitaan ullakko-ja kellarikomerossa, johon liittyy korkea varkausriski.
Vahingonkorvauslaki 6 luku 1: Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on, myös ollut vahingon syyn, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella.
Tuomio
Hovioikeus katsoi päätöksessään, ettei asukas myötävaikuttanut millään tavoin huoltoyhtiön toimintaan ja aiheutuneeseen vahinkoon. Asukas ei myöskään toiminut huolimattomasti säilyttäessään arvokkaita tavaroita kellarikomerossa.
Vaikka asukas ei kyennyt esittämään riittävän vahvaa näyttöä vahingon tarkasta rahamäärästä, hovioikeuden mukaan asiassa onnistuttiin antamaan suuntaa antava selvitys. Hovioikeus arvioi vahingon määräksi 7 000 euroa, mikä oli 1 000 euroa enemmän kuin käräjäoikeuden määrittelemä summa. Tästä summasta yhtiö oli jo aiemmin korvannut 3 000 euroa. Molemmat kiistan osapuolet joutuivat maksamaan oman osuuden oikeudenkäyntikuluista.
(Helsingin HO, S 19/835 )
Kuva: Unsplash