Houkuttaako vuokra-asunnon remontointi? Tarkista nämä kohdat, ennen kuin ryhdyt toimiin

Mitä tulee huomioida, kun vuokra-asunnon pinnat kaipaavat ehostusta? Vastaamme neljään vuokralaisia usein askarruttavaan kysymykseen.

Vaikka vuokrakoti ei ole ikioma, sitä voi luvan kanssa ehostaa mieleisekseen. Nyrkkisääntö remontin suunnittelussa on, että lähestulkoon kaikesta kannattaa sopia tarkasti vuokranantajan kanssa. Yllättävän usein käräjillä selvitellään riitoja, jotka johtuvat epäselvistä sopimuksista tai vuokralaisen omatoimisista sisustusprojekteista.

1. Voiko vuokra-asunnon remonttiin ryhtyä ilman lupaa?

Ei. Vuokralainen ei voi tehdä muutos- tai korjaustöitä vuokraamassaan tilassa ilman vuokranantajan lupaa. Vuokranantaja voi antaa luvan jo vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä tai myöhemmin jokaisen muutostyölupahakemuksen osalta erikseen. Luvanvaraisiin töihin lukeutuvat muun muassa maalaus, tapetointi ja kiinteiden kalusteiden vaihtaminen. Jos vuokralainen saa luvan tehdä huoneistossa muutos- tai korjaustöitä, on ennen toimiin ryhtymistä sovittava kirjallisesti työn ja materiaalien korvaamisesta. 

Lue stä, mitkä jäljet ovat tavanomaista kulumaa.

2. Mitä tapahtuu, jos remontti suoritetaan ilman lupaa?

Luvattomaan remonttiin ei kannata ryhtyä, sillä se voi pahimmassa tapauksessa johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Kaiken päälle vuokranantaja saattaa vaatia vuokralaiselta rahallisia korvauksia sekä huoneiston saattamista ennalleen – vaikka remontti olisi toteutettu huolella ja hyvällä maulla. 

3. Millä tavalla remontista kannattaa sopia?

Ehdottomasti kirjallisesti. Jos asioista sovitaan ohimennen suullisesti, mahdollisia riitoja on myöhemmin hankala sovitella. Lisäksi on suositeltavaa ottaa sopimuksen laadintaan mukaan todistaja, joka kirjaa ylös päätetyt asiat. Sopimukseen tulee muun muassa kirjata aikataulu, remontin suorittaja, muutos- tai korjaustyön suoritustapa ja laatutaso sekä tieto siitä, kuka kustantaa remontin. Osapuolet voivat esimerkiksi sopia, että vuokralainen maksaa kaiken tai saa suorittamansa remontin johdosta alennusta vuokrasta. Uutta maalipintaa kaipaavan asunnon kohdalla osapuolet sopivat tyypillisesti siten, että vuokranantaja ostaa tarvikkeet ja vuokralainen tekee työn. Vuokralaisen tulee myös sovittuna ajankohtana antaa vuokranantajalle mahdollisuus tulla tarkastamaan tehtyjä muutos- tai korjaustöitä.

Lue tästä, millainen on hyvä vuokrasopimus.

4. Entä, jos vuokralaisen suorittama remontti on vuokranantajalle kauhistus?

Sopimuksen sisällön kanssa on syytä olla tarkka seinän sävyjä myöten. Jos vuokralainen on saanut luvan ryhtyä maalaushommiin, mutta sävyistä ei ole sovittu, vuokranantajan on hyväksyttävä lopputulos.  Jos vuokranantaja kohtaa kämpässään huolimatonta työnjälkeä, hänellä voi olla oikeus vaatia vuokralaiseltaan seinien uudelleenmaalauksen. Tosin tällaisessa tapauksessa huolimattomuuden osoittaminen voi olla vaikeaa. Tietysti voi olla niinkin, että vuokranantaja antaa vuokralaisensa käyttää väripalettia vapaasti. Tällöin on kuitenkin viisasta sopia kirjallisesti, että vuokralainen saattaa seinät takaisin neutraaleihin sävyihin vuokrasuhteen päätteeksi. 

Kuka maksaa korvaukset, jos vuokralainen aiheuttaa omalla toiminnallaan vahingon asunnossa – katso video

On tärkeää muistaa, että tietyissä tapauksissa vuokralaisella on lain mukaan paitsi oikeus myös velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin asunnon remontoinnin suhteen. Jos asunnossa tapahtuu esimerkiksi vesivahinko, siitä täytyy ilmoittaa vuokranantajalle välittömästi ennen kuin suurempaa vahinkoa ehtii sattua. Kuka sitten korvaa, jos vuokralainen aiheuttaa vahingon omalla toiminnallaan?

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn