Kysy taloyhtiöstä: Voiko taloyhtiön hallitus päättää autopaikoista, että osa niistä varataan lumen kasaamiseen?

Kun kasvaville lumikasoille ei löydy pihalta lisää tilaa, voi katse kääntyä autopaikkoihin: voiko niitä varata lumikasoille? Mitä sanoo laki autopaikoista?

Talvisin lumivuoret voivat vallata piha- ja katualueita etelää myöten. Keskusta-alueiden ahtaat pihamaat ovat ongelmallisia runsaslumisen talven yllättäessä, ja uusissa taloyhtiöissä lumikasojen paikkaa ei välttämättä ole huomioitu lainkaan pihasuunnitelmissa. Ongelmia saattaa aiheuttaa myös monimutkainen piharakenne sekä runsaat istutukset ja kivetykset, joita ei saa rikkoa auraustyössä.

Taloyhtiön hallituksella on kiinteistön ja rakennuksen pitoa koskevien yleisten tehtävien nojalla paitsi oikeus myös velvollisuus huolehtia siitä, että taloyhtiön piha-alue pidetään kunnossa. Se, voidaanko taloyhtiön autopaikoilta varata tilaa lumenkasaukseen, riippuu siitä, kuka niitä hallitsee.

Osakashallintaisia autopaikkoja, jotka ovat joko tiettyyn osakeryhmään sidottuja tai erillisiä autopaikkaosakkeita, ei voida hallituksen päätöksellä ottaa muuhun käyttöön ilman osakkeenomistajan nimenomaista suostumusta.

Taloyhtiön hallinnassa olevien autopaikkojen osalta hallitus voi tehdä päätöksen paikkojen erityisestä käytöstä yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti. Lisätietoja yhdenvertaisuusperiaatteesta löydät mm. Taloyhtiön hyvän hallintotavan suosituksesta.

Voiko taloyhtiön hallitus päättää autopaikoista? Ensin pitää selvittää taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä kenen hallinnassa taloyhtiön autopaikat ovat. Mikäli yhtiöjärjestyksestä ei ole mitään mainintaa asiasta, katsotaan paikkojen olevan yhtiön hallinnassa ja näin ollen taloyhtiön hallitus päättää autopaikoista.

Taloyhtiön autopaikan irtisanominen

Jos autopaikat on vuokrattu autopaikan käyttäjille, taloyhtiön täytyy kuitenkin sopia autopaikkojen erityisestä käytöstä vuokralaisten kanssa. Vaihtoehtoisesti taloyhtiö voi joutua irtisanomaan tehdyt vuokrasopimukset. Vuokrasopimuksesta on tässä tilanteessa muistettava varmistaa sopimuksen irtisanomisen ehdot (milloin ja miten voidaan irtisanoa) sekä irtisanomisajan pituus. Mikäli autopaikkaa käytetään yhtiöjärjestyksen vastaisesti, taloyhtiön autopaikan irtisanominen voi tulla kyseeseen.

Usein taloyhtiöissä voi olla liian vähän autopaikkoja suhteessa asuntoihin, jolloin autopaikkoja joudutaan jonottamaan. Mikäli asunto myydään, ei taloyhtiön autopaikan vuokrasopimus siirry automaattisesti uudelle ostajalle, vaan tämä päätyy yleensä jonon perälle, kun kyseessä on taloyhtiön hallinnassa oleva autopaikka.

Muista myös tiedottaa muutoksista

Kun hallitus tekee mitä tahansa pihaan liittyviä päätöksiä, asiasta tulee tiedottaa pikaisesti kaikille asukkaille esimerkiksi ilmoitustaululla tai sosiaalisen median kanavassa. Tiedotteessa on samalla hyvä muistuttaa, kuka on yhteyshenkilö pihaan liittyvissä kysymyksissä tai ongelmatilanteissa. Yleensä yhteydenotto tehdään suoraan huoltoyhtiölle, mutta taloyhtiöillä voi olla myös toisenlaisia käytäntöjä.

Jos lumikasat on vahingossa kasattu käytössä olevalle paikalle, osakkaan tai asukkaan kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään.

Taloyhtiön autopaikoista riidellään herkästi ja helpoin tapa välttää riidat ja ongelmat, on ennakointi. Laatikaa ja kirjatkaa selkeät ja kattavat pelisäännöt ja päivittäkää niitä tarpeen tullen.

Sinua voisi kiinnostaa myös Autopaikat taloyhtiössä -opas, joka kertoo mm. taloyhtiön autopaikkojen eri hallintamuodoista ja tyypeistä sekä niiden sallituista käyttötavoista. Opas avaa asunto-osakeyhtiölakia autopaikkojen osalta ja tarjoaa paljon vastauksia kysymyksiin. Opasta ovat olleet kirjoittamassa mm. Asianajotoimistoltamme Marina Furuhjelm sekä Aki Rosén. Tutustu oppaaseen Kiinteistömedian sivuilla.

Onko mielessäsi taloyhtiön juridiikkaan liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn