Asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenet voivat joutua henkilökohtaiseen vahingonkorvausvastuuseen, jos he ovat tehtäväänsä hoitaessaan aiheuttaneet yhtiölle vahinkoa tahallisesti tai huolimattomuudesta. Tämä perustuu asunto-osakeyhtiölain (AOYL) 1 luvun 11 §:ään, jonka mukaan hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua.
Asunto-osakeyhtiön johdon korvausvastuu perustuu tuottamukseen, ja arvioinnissa sovelletaan niin sanottua objektiivista huolellisuusvaatimusta. Toisin sanoen, hallituksen jäsenen on toimittava kuten huolellinen ja osaava henkilö vastaavassa tilanteessa toimisi. Pelkkä hyvä tarkoitus tai vilpitön mieli ei riitä vastuusta vapautumiseen.
Erityisesti riski henkilökohtaisesta vastuusta kasvaa tilanteissa, joissa hallitus toimii osaamisalueensa ulkopuolella ilman asiantuntija-apua. Hallitus voikin ennaltaehkäistä vastuuriskejä käyttämällä asiantuntijoita esimerkiksi teknisesti tai juridisesti haastavissa asioissa. Jos asiantuntijat epäonnistuvat tehtävässään, saattavat he olla vahingonkorvausvastuussa asunto-osakeyhtiötä kohtaan. Sen sijaan, jos hallitus laiminlyö asiantuntijan käyttämisen tilanteessa, joka selvästi edellyttää erityisosaamista, voi vastuu jäädä hallitukselle.
Henkilökohtainen vastuu saattaa siis syntyä silloin, kun hallitus toimii huolimattomasti, ylittää osaamisensa rajat ilman riittävää tukea tai jättää huolehtimatta yhtiön edusta. Näitä riskejä voidaan ehkäistä noudattamalla huolellista päätöksentekoprosessia ja turvautumalla tarvittaessa asiantuntijoihin.
Kuva: Shutterstock