Jätelain kokonaisuudistus etenee kovaa vauhtia ja sen keskeisestä sisällöstä on päästy sopuun hallitusryhmien kesken. Uudistuksen tärkein tavoite on vähentää jätemäärää ja lisätä kierrätystä.
Näin joulun alla taloyhtiöiden jätekatokset tuppaavat täyttymään ylimääräisestä jätteestä. Samaan aikaan lakirintamalla tapahtuu. ”Jätesäädöspaketti” on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi vuoden 2021 alkupuolella. Sen keskeinen tavoite on jätemäärän pienentyminen kokonaisuudessaan ja kiertotalouden eteneminen. Lakiin liittyy vahvasti sekä lajittelun että kierrätyksen lisääminen nykytasolta.
Kuntien vahvistuva rooli jätevirtojen hallinnassa on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa ja lain valmisteluvaiheessa. Lakiesityksen mukaan juuri kuntien on jatkossa kilpailutettava keskitetysti kaikkien erilliskerättävien jätteiden kuljetukset. Tämä on herättänyt kiinteistönomistajat kantamaan huolta kustannusten noususta. Järjestelmämuutosta puidaan myös jätealan yrityksissä.
Mikä sitten muuttuu kiinteistöjen jätehuollossa? Käytännössä isoin asia taitaa olla lajitteluvelvoitteen tiukentuminen. Jatkossa pakkausjätteiden ja biojätteen lajittelu sekä niiden erilliskeräys tulee järjestää kaikissa kiinteistöissä, joissa on viisi asuinhuoneistoa tai enemmän. Tämä tuo merkittävän määrän taloyhtiöitä erilliskeräyksen piiriin. Myöhemmin biojätteen kerääminen laajenee ainakin isommissa taajamissa kaikkiin kiinteistöihin. Pakkausjätteillä tarkoitetaan ainakin kartonki-, muovi-, lasi- ja metallipakkauksia. Isommilla kiinteistöillä vaikutukset ovat vähäisempiä, koska niiden osalta määräykset ovat olleet tiukempia jo nyt.
Kun astiat lisääntyvät jätekatoksissa, niiden säilytyspaikkojen osalta on varmasti odotettavissa erinäisiä käytännön ongelmia. Jäteastioiden sijoittelussa on tietysti huomioitava paloturvallisuusmääräykset ja rakenteiden osalta tuholaisten torjunta. Asukkaiden valistamiseen täytyykin panostaa, jotta uudistus saisi aikaan todellisen muutoksen asumisen arjessa niin kierrätysmateriaalien osalta kuin sekajätteiden määrässä. Kustannuksissa nimittäin voitaisiin säästää juuri sekajäteastioiden määrässä ja tyhjennysväleissä. Lain on arvioitu tulevan voimaan syksyllä 2021, ja siihen liittyy siirtymäaikasäännöksiä.
Kai Haarma,
asianajaja, toimitusjohtaja