Kiinteistöjuristin matkassa: Kun riita jatkuu loputtomiin

Riitely taloyhtiössä on pahimmillaan kuluttavaa, kallista ja aikaa vievää. Eräässä tapauksessa asioita on puitu osakkaan ja hallituksen välillä jo yli 13 vuotta. Mitä tehdä, kun riita uhkaa pitkittyä?

Pienessä eteläsuomalaisessa taloyhtiössä tehtiin asuntokauppa vuonna 2007. Myyty huoneisto oli päässyt rähjäiseen kuntoon ja uusi osakas päätti alkajaisiksi ryhtyä remonttihommiin. Taloyhtiössä kodin ehostaminen otettiin ilolla vastaan, sillä edelliset asukkaat olivat saaneet jopa varoituksia huoneiston kunnon laiminlyömisestä. 

Taloyhtiö ilmoitti, että yhtiö maksaa märkätilojen uusimisen kulut aina vedeneristeeseen asti. Osakas puolestaan hoitaisi loput kustannukset, kuten kalusteet ja pintamateriaalit. Urakka alkoi hyvässä hengessä, mutta pian taivaalle kerääntyi synkkiä pilviä. 

Kesällä 2007 taloyhtiö oli suorittanut kaikki vastuulleen kuuluvat korjaukset kylpyhuoneen lattian vedeneristystä lukuun ottamatta. Lattian vedeneritystä ei voitu asentaa, ennen kuin osakas laatoittaisi vastuulleen kuuluvat seinät. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut ja remontti ajautui pattitilanteeseen. Osakas oli tahollaan tullut yllättäen siihen päätelmään, että yhtiön pitäisi kustantaa asunnon märkätilojen remontti kokonaisuudessaan lattiasta kattoon. Kun taloyhtiö kieltäytyi maksajan roolista, asunto jäi työmaaksi. Osapuolten kesken oli riitaa siitä, mistä kaikesta on sovittu ja oliko asunnossa talo

yhtiön kunnossapitovastuulla oleva korjaustarve.

Osakas hävisi jutun oikeudessa

Uusi käänne tapahtui, kun osakas muutti muualle vuokralle ja jätti mennessään vastikkeet maksamatta. Lisäksi hän vaati taloyhtiöltä asumiskulujensa korvaamista. Vuonna 2018 yhtiökokous päätti asunnon hallintaanotosta maksamattomien vastikkeiden vuoksi. Osakas nosti päätöksestä moitekanteen ja taloyhtiö nosti puolestaan vastakanteen vastikesaatavasta. Sitten osakas nosti teettämiskanteen vaatien asunnon ennallistamista taloyhtiön toimesta ja asumiskulujen kuittaamista vuodesta 2008 lähtien. 

Käräjäoikeus päätyi asiassa ratkaisuun syyskuussa 2020. Kaikki osakkaan vaatimukset hylättiin ja hänet velvoitettiin maksamaan taloyhtiölle maksamattomat yhtiövastikkeet ja korvaamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut. Summat kohosivat merkittäviksi. Osakas ilmoitti tyytymättömyyttä tuomioon, joten asian käsittely jatkunee hovioikeudessa.

Riitelystä kärsivät kaikki

Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Matti Kasso pohtii, että tapaus on esimerkki siitä, miten pienestä asiasta voi kasvaa vuoren kokoinen ongelma. Kaiken riitelyn jäljiltä osakkaalta paloi rahaa vuosien varrella pelkästään vuokriin yli 40 000 euroa. Kun tähän lisätään oikeudenkäyntikulut, puhutaan pian jo itse asunnon arvon ylittävistä summista. Vaihtoehtona osakas olisi vain voinut suorittaa asunnossaan 20 000–30 000 euron remontin kauan sitten.

– Ikävä puoli näissä riidoissa on se, että niistä kärsivät myös muut ihmiset ympärillä. Tässä tapauksessa puhutaan pienestä taloyhtiöstä eli ongelma on ollut kaikille erityisen kipeä ja kallis, Kasso sanoo.

Hän kertoo törmäävänsä silloin tällöin pitkiin ja joskus turhiltakin tuntuviin riitoihin. Syitä ylipäätään taloyhtiöissä syntyviin nahisteluihin voi vain arvata. Kenties periaatteellisuus, henkilökemioiden yhteentörmäys tai yksinkertaisesti pelisilmän puute voivat Kasson mukaan hämärtää asioiden todelliset mittasuhteet. 

– On tärkeää, että tilanteiden kärjistyttyä osapuolet kykenisivät aidosti puntaroimaan, kannattaako omasta kannasta pitää kiinni loputtomiin. Ratkaisun etsiminen ja sillan rakentaminen ovat aina edullisempi vaihtoehto kuin taistelu oikeudessa, Kasso muistuttaa.

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn