Hikiset kesäyöt saavat monet pohtimaan, olisiko ilmalämpöpumppu hyvä ratkaisu kerrostaloasunnon sisäilman jäähdyttämiseksi. Ennen kuin suuntaat ostoksille, muista kysyä taloyhtiöltä lupa laitteen kiinnittämiseen.
Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölain perusteella laaja muutostyöoikeus koskien huoneistoaan – parveke ja terassi mukaan lukien. Ilmalämpöpumpun asentaminen ulottuu kuitenkin taloyhtiön hallitsemalle alueelle, koska osa laitteen asennuksesta tehdään asunnon ulkopuolelle.
Ilmalämpöpumppuasioita on puitu korkeimmassa oikeudessa asti. Ensimmäisessä tapauksessa (KKO 2013:2183) osakas oli pyytänyt taloyhtiöltä lupaa porata reikä huoneistonsa sisätiloista parvekkeelle laitteen asennusta varten. Lupaa ei irronnut, sillä reikä olisi tehty ulkoseinään, joka ei ollut osakkeenomistajan hallinnassa. Osakas vei asian aina korkeimpaan oikeuteen asti, josta lopulta annettiin sama päätös kuin alemmista oikeusasteista: pyydetty muutostyö kohdistui taloyhtiön omistaman rakennuksen lämpöeristettyyn ulkoseinään, joka sijaitsee osakkaan hallinnassa olevien sisä- ja ulkotilojen välissä.
Uudemmassa korkeimman oikeuden ratkaisussa (KKO:2021:32) päädyttiin kuitenkin ilmalämpöpumpun asentamisen osalta toisenlaiseen lopputulokseen. Vaikka tässäkin tapauksessa ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön välinen läpivienti oli tehty rakennuksen ulkoseinään, KKO:n mukaan ilmalämpöpumpun asentamista oli arvioitava osakehuoneistossa tehtävänä muutostyönä.
Jos yksi on saanut luvan, sitä ei voi muiltakaan kieltää
Ilmalämpöpumpun asennusta harkitseva osakas tekee muutostyöilmoituksen hallitukselle tai isännöitsijälle. Tämän jälkeen hallitus arvioi, annetaanko suostumus ja asetetaanko sille ehtoja. Ehdot ovat tarpeen, jotta voidaan estää muutostyöstä aiheutuvat haitat tai vahingot rakennukselle tai muille osakkaille. Ilmoituksessa esitetään suunnitelma siitä, miten laite asennetaan ja ilmoitetaan, mikä yritys tekee asennustyön.
Ilmalämpöpumpusta haaveileva pääsee helpolla, jos joku talon asukas on jo aiemmin saanut kiinnitykselle luvan. Yhdenvertaisuusperiaatteen perusteella laitteen asennusta ei voida kieltää ainakaan seuraavalta kysyjältä. Siksi on tärkeää, että taloyhtiössä käydään julkisivuseikoista huolellinen keskustelu heti ensimmäisen luvan kohdalla.
Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii tarkkuutta. Sähkö- ja putkityöt tilataan erikseen niihin erikoistuneilta yrityksiltä. Erityisesti kondenssiveden poistoon on kiinnitettävä huomiota kosteusvaurioiden välttämiseksi. Taloyhtiö valvoo asentamisen.