Koirat haukkuvat. Joku soittaa pianoa. Taas siellä juhlitaan. Tuntuuko, että naapuri häiritsee tahallaan? Naapurien metelöinti hermostuttaa välillä itse kutakin. Epäasiallinen käytös taloyhtiössä, kuten rapussa huutaminen, ei edistä asiaa lainkaan. Sen sijaan rauhallisella ja avoimella keskustelulla voi olla suuri merkitys asian ratkaisussa. Etene näin, kun häiriköivä naapuri ylittää ärsyyntymiskynnyksen.
Onko kyseessä toistuva ja jatkuva naapurin häiriköinti?
Taloyhtiössä monenlaiset äänet ovat osa normaalia elämää ja asumista, joita täytyy vain sietää. Yhteisöasumisessa ei voida vaatia täyttä hiljaisuutta. Taloyhtiö ei voi myöskään järjestyssäännöillä rajoittaa normaalia asumista. Vaikka olisi kuinka herkkä äänille, naapuri saa käydä yöllä suihkussa tai harjoitella iltapäivisin viulun soittoa. Katso artikkelistamme esimerkit normaaleista äänistä sekä äänistä, joihin kannattaa puuttua.
Mitä tarkoittaa, jos naapuri häiriköi?
Naapurin häiritsevästä elämästä voidaan puhua, mikäli elämöinti on jatkuvaa ja toistuvaa sekä häiritsee useita asukkaita aiheuttaen kohtuutonta haittaa. Metelöinti on selvästi yleisin häiritsevän elämän muoto. Muunlaista häirintää ovat esimerkiksi vandalismi sekä sekava ja uhkaava käyttäytyminen. Epäasiallinen käytös taloyhtiössä tulee olla jatkuvaa, jotta siihen voitaisiin puuttua asunto-osakeyhtiölain keinoin.
Keskustele asiasta ja kerro rehellisesti, että naapuri häiritsee toiminnallaan
Jos kyseessä tosiaan on jatkuva ja epäasiallinen häirintä, kannattaa asiasta käydä juttelemassa naapurin kanssa. Asukas ei välttämättä ole ollut tietoinen, että on ollut itse häiriköivä naapuri. Parhaassa tapauksessa tällainen huomautus johtaa siihen, että häiritseminen lakkaa, eikä muita toimenpiteitä tarvita.
Tee häiriköivästä naapurista muistiinpanoja, ota yhteyttä hallitukseen ja isännöitsijään
Pahimmassa tapauksessa ongelma jatkuu. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tehdä muistiinpanoja naapurin häirinnästä; millaista se on ja milloin sitä on tapahtunut. Lisäksi voit tiedustella muilta, ovatko he huomanneet naapurin häiritsevää käytöstä. Mikäli häiriköivä naapuri ei ole ottanut opikseen, kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään ja hallitukseen. Jos kyseessä on vuokralainen, yhteys otetaan vuokranantajaan. Hallitus päättää, ryhdytäänkö jatkotoimenpiteisiin. Jos kyse on esimerkiksi uhkaavasta käytöksestä, voi asiasta olla yhteydessä myös poliisiin.
Hallitus päättää varoituksen antamisesta
Viime kädessä häiritsevästä naapurista päästään eroon ottamalla tämän huoneisto taloyhtiön hallintaan. Hallintaanotosta päätetään yhtiökokouksessa. Ennen kuin tämä on mahdollista, täytyy osakkaalle ja mahdolliselle vuokralaiselle antaa asunto-osakeyhtiölain mukainen varoitus. Vielä varoituksen antamisen jälkeen asukkaalla on mahdollisuus parantaa käyttäytymistään. Vuokranantaja voi puolestaan irtisanoa tai purkaa vuokrasopimuksen varoituksen antamisen jälkeen. Oli tilanne kumpi tahansa, on tärkeää, että naapurin häirintä pystytään todistamaan. Taloyhtiöllä tai vuokranantajalla on näyttötaakka siitä, että naapuri häiritsee oikeasti. Tämän vuoksi havaintojen kirjaaminen ylös on tärkeää. Naapurin häirinnän toteennäyttäminen on myös helpompaa, jos useampi asukas on valittanut häirinnästä taloyhtiössä.
Yhtiökokous päättää huoneiston hallintaanottamisesta
Jos varoituksen antaminenkaan ei johda toivottuun lopputulokseen, voi taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaansa enintään 3 vuodeksi. Jos asiat menevät tähän pisteeseen, häiritsevän osakkaan tai vuokralaisen on pakko muuttaa muualle. Tähän koko prosessiin saattaa kuitenkin kulua asian muuttuessa riitaisaksi, huomattavan pitkä aika, jopa vuosia.
Joel Sariola, Asianajaja