Ilkivalta taloyhtiössä – parhaat keinot vähentää tihutöitä

Ilkivallan ehkäisy taloyhtiössä onnistuu parhaiten asukkaiden yhteispelillä. Valppaus ja halu pitää ympäristö siistinä luovat perustan turvalliselle ja viihtyisälle asuinympäristölle. Jos tarvitaan järeämpiä keinoja, niitäkin löytyy useita.

Kivijalkaan yöaikaan ilmestyviä töhryjä, puhjenneita pyöränrenkaita, rikottuja ikkunoita tai sotkuja porraskäytävillä: ilkivalta luo taloyhtiöön turvattomuutta, vaikuttaa asumisviihtyvyyteen ja voi tuntua myös suoraan osakkaiden lompakossa. Näistä syistä ilkivallan ehkäisyyn on syytä panostaa ajoissa – ennen kuin ongelma pääsee paisumaan ja syntyy negatiivinen kierre. Jos taloyhtiössä asukkaan luona kyläilevä tärvelee asuntoa, huoneiston haltija vastaa kustannuksista. Asukkaan vieraan rikkoessa tai sotkiessa taloyhtiön tiloja, hän joutuu itse teostaan korvausvastuuseen. Kun ilkivallan tekijää ei saada kiinni tai hän kiistää aiheuttaneensa vahingon, taloyhtiö voi hakea kulukorvauksia vakuutuksesta. On myös mahdollista, että kulut jäävät osakkaiden maksettavaksi yhtiövastikkeen muodossa. 

– Esimerkiksi seiniin ilmestyvistä töhryistä kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille, vaikka syyllisiä ei useinkaan saada vastuuseen teoistaan. Jos asian annetaan olla, niitä todennäköisesti alkaa ilmestymään lisää. Taloyhtiön on hyvä varmistaa, että sen vakuutusturva kattaa myös ilkivallan aiheuttamat vahingot, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Joel Sariola sanoo.

Ilkivaltaa esiintyy monissa eri muodoissa, ja erityisesti pitkät pimeät illat tarjoavat tekijöille suotuisat olosuhteet toimia katseilta piilossa. Sariolan mukaan tärkein keino ilkivallan ehkäisemiseksi on taloyhtiön yhteisöllisyyden vahvistaminen. Kun asukkaat tuntevat toisensa ja välittävät ympäristöstään, kaikkien turvallisuudentunne paranee. 

– Jokaisella asukkaalla on myös oma vastuunsa: on tärkeää seurata oman asuinympäristön tapahtumia ja raportoida poikkeavuuksista hallitukselle tai isännöitsijälle, Sariola muistuttaa.

Entä mitä muita keinoja taloyhtiöllä on ilkivallan suitsimiseen?

Tehokas valaistus vaikeuttaa tihutöiden tekemistä

Hyvin valaistut alueet, kuten sisäänkäynnit, pysäköintipaikat ja pihan kulkureitit vähentävät tehokkaasti vahingontekojen riskiä. Valaistukseen kannattaa panostaa osana kokonaisvaltaista turvallisuussuunnitelmaa. Se ei ainoastaan ehkäise ilkivaltaa, vaan toimii myös tukena rikosten dokumentoinnissa – erityisesti silloin, kun kiinteistössä on käytössä kameravalvonta.

Jos valaistuksen parantaminen vaatii vain yksittäisten lamppujen vaihtoa tehokkaampiin tai liiketunnistimien lisäämisen, taloyhtiön hallitus voi tehdä päätöksen itsenäisesti. Silloin, kun valaistus vaatii merkittäviä investointeja tai se luokitellaan kiinteistön parantamiseksi, asia viedään yhtiökokouksen päätettäväksi. 

Kiinnitä huomio lukitukseen

Toimiva lukitus vähentää luvattoman pääsyn riskiä yhteisiin tiloihin, kuten varastoihin, teknisiin tiloihin ja porraskäytäviin. Usein esimerkiksi roskispalot ovat sattuneet niissä paikoissa, joissa roskiksille on ollut vapaa pääsy. Taloyhtiössä voidaan hyödyntää perinteisten mekaanisten lukkojen lisäksi nykyaikaisia sähköisiä lukitusjärjestelmiä, jotka mahdollistavat kulunvalvonnan ja hälytystoiminnot. Tällaiset järjestelmät tarjoavat myös joustavuutta, sillä esimerkiksi kadonneet avaimet voidaan nopeasti poistaa käytöstä ilman koko lukitusjärjestelmän uusimista. 

Avainjärjestelmät täytyy pitää sen verran tuoreina, että maailmalle ei kulkisi liikaa avaimia. Myös urakoitsijoille luovutetuista avaimista täytyy pitää huoli. Suurten urakoiden jälkeen tai murron seurauksena lukkojärjestelmä kannattaa sarjoittaa uusiksi.

Lue lisää avainturvallisuudesta.

Valvontakamerat oikeisiin kohtiin

Nykyaikaiset kamerajärjestelmät mahdollistavat tapahtumien reaaliaikaisen seurannan ja tallenteiden tarkastelun. Tämä helpottaa ilkivallantekijöiden tunnistamista ja tapahtumien selvittämistä. Taloyhtiön harkitessa kameravalvonnan käyttöönottoa on tärkeää huomioida tietosuojalainsäädäntö, kuten EU yleinen tietosuoja-asetus (GDPR). Asukkaille ja vierailijoille on tiedotettava kameravalvonnasta selkeästi, ja kameroiden sijoittelu tulee suunnitella siten, että valvonta kohdistuu vain yhteisiin ja kriittisiin alueisiin. Näitä ovat sisäänkäynnit, pysäköintipaikat ja varastotilat.

 Lue lisää kameravalvonnasta

Hyödynnä vartiointipalveluja

Ilkivallan torjuntaan voidaan hyödyntää ulkopuolisia palveluita, kuten vartiointi- ja hälytyspalveluita. Etenkin murto tai useammat murrot ovat taloyhtiöissä tyypillinen syy vartiointipalvelun hankkimiseen. 

Vartiointipalveluista tehdään taloyhtiön ja palveluntarjoajan välillä sopimus, jossa määritellään osapuolten oikeudet ja velvollisuudet. Sopimuksissa on tärkeää huomioida muun muassa palvelun laajuus, hälytysten vasteajat ja vastuunjakokysymykset. Huolellisesti laaditut sopimukset varmistavat, että ilkivallan torjuntapalvelut toimivat tehokkaasti ja selkeyttävät vastuunjaon vahinkotilanteissa. Jos vartiointipalvelu edellyttää pitkäaikaista sitoutumista tai merkittäviä kustannuksia, päätös sen hankkimisesta tehdään yhtiökokouksessa. Päätökseen tarvitaan yleensä yksinkertainen enemmistö.

Hallintaanotto keinona

Jos huoneiston asukas aiheuttaa ilkivaltaa tai vahinkoa yhtiön omaisuudelle, yhtiö voi puuttua tilanteeseen ottamalla huoneiston hallintaansa. Hallintaanottoperusteena on myös se, että osakkeenomistaja tai muu osakehuoneistossa asuva ei noudata yhtiön tilojen järjestyksen säilymisen kannalta tarpeellisia määräyksiä. Ennen hallintaanottopäätöksen tekemistä, osakkaalle ja asukkaalle on annettava kirjallinen varoitus. 

Tutustu asiantuntijaan

Joel Sariola
asianajaja
Yhteystiedot

Artikkelin pääkuva: Shutterstock

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn