Omakotitalon vuokraus vaatii huolellisen sopimisen etenkin kunnossapitovastuuseen kuuluvista seikoista. Vuokranantajan kannattaa lisäksi olla erityisen tarkka vuokralaisen valinnassa – kokemus omakotitaloasumisesta on ehdottomasti eduksi.
Omakotitalon vuokraukseen sovelletaan samaa lainsäädäntöä kuin asuinhuoneiston vuokraamiseen, vaikka vuokra-asumisen vaihtoehtona se ei olekaan yleinen ratkaisu. Omakotitaloa vuokratessa tulee kiinnittää erityistä huomiota myös asioihin, jotka asuinhuoneistoa vuokratessa eivät ole samalla tavalla välttämättömiä. Tällaisia ovat esimerkiksi omakotitalon kunnossapitoon ja hoitoon kohdistuvien vastuiden tarkka jakaminen vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Vuokralaisen valinnassa suosittelen kiinnittämään huomiota siihen, onko hakijalla aikaisempaa kokemusta omakotitalon ylläpidosta ja huollosta. Erityisen tärkeään asemaan nousevat omakotitalon vuokrasopimuksen yksityiskohdat. Huolellisella vuokrasopimuksen laadinnalla ja ennakoivalla sopimisella vähennetään mahdollisten erimielisyyksien riskejä.
Kunnossapitovastuun siirtäminen vuokralaiselle – saattaa alentaa vuokraa
Omakotitalon kunnossapitovastuu kuuluu lähtökohtaisesti talon omistajalle eli vuokranantajalle. Vuokrasopimuksella voidaan kuitenkin siirtää kunnossapitovastuu osittain tai kokonaisuudessaan vuokralaiselle. Mikäli kunnossapitovastuu siirretään vuokralaiselle, on vuokranantajan hyvä varmistua siitä, että vuokralaisella on tosiasiassa vaadittava asiantuntemus. Jos kunnossapitovastuu on kokonaisuudessaan tai hyvin laajalta osin siirretty vuokralaiselle, voi tällä mahdollisesti olla vuokraa alentava vaikutus. Olennaista on, että kunnossapitovastuun jakautuminen tehdään kirjallisesti ja selkeästi vuokrasopimukseen.
Laadi ohjeet kunnossapitotöistä, sovi tarkastuskäynneistä
Vuokralaisen velvollisuutena on yleensä huolehtia pihan siisteydestä, mutta pihan hoitoon liittyvät vastuut kannattaa selkeyden vuoksi kirjata vuokrasopimukseen. Myös erilaiset lumen poistoon liittyvät toimet, kuten auraus ja lumenpoisto katolta sekä pihan hiekoittaminen, on tärkeää mainita kirjallisesti. Jotta kunnossapitotöiden huolellisesta suorittamisesta voidaan varmistua, on ohjeiden laatiminen suositeltavaa. Lisäksi vuokrasopimukseen on hyvä lisätä ehto siitä, että vuokranantajalla on oikeus tulla tarkistamaan kunnossapitotöiden asianmukaisuus. Ehdon yhteydessä voidaan määritellä, kuinka usein ja milloin tarkastus tehdään.
Sopikaa lämmityskustannuksista
Vuokrasopimuksessa kannattaa sopia myös siitä, että vuokralainen vastaa sähkösopimuksen tekemisestä. Mikäli kyseessä on sähkölämmitteinen talo, sopimukseen tulee lisätä maininta siitä, että vuokralainen vastaa myös lämmityksestä syntyvästä sähkönkulutuksesta. Ylipäätään omakotitalon lämmityskustannusten jakautumisesta kannattaa sopia vuokrasopimuksessa, samoin erilaisista kiinteistönhoidon kulueristä kuten vesimaksuista, jätemaksuista ja tienhoitokuluista.
Sisällytä omakotitalon vuokrasopimuksen seuraavat asiat:
- Kunnossapitovastuun jakautuminen ja sen yksityiskohdat.
- Vastuun jakautuminen sähkösopimuksesta, lämmityskuluista ja muista kiinteistönhoidon kustannuksista.
- Vastuu piha-alueen hoidosta ja pihan talvikunnossapidosta.
- Muut tavanomaisen vuokrasopimuksen ehdot, kuten mm. vuokra-aika, irtisanominen sekä vuokran mahdollinen korottaminen.
Hanna Vieruaho,
varatuomari